Έσω επικονδυλίτιδα – golfers elbow

Έσω επικονδυλίτιδα

Η έσω επικονδυλίτιδα είναι μια πάθηση που μπορεί να παρουσιάσει πόνο και φλεγμονή στους τένοντες που συνδέουν το αντιβράχιο με τον αγκώνα. Ο πόνος βρίσκεται στο οστέινο μέρος, στο εσωτερικό του αγκώνα και μπορεί να αντανακλά σε όλο το αντιβράχιο. Είναι μια παρόμοια πάθηση με την έξω επικονδυλίτιδα, η οποία παρουσιάζεται στο εξωτερικό του αγκώνα. Και οι δύο είναι μορφές τενοντίτιδας αγκώνα, αν και η έσω επικονδυλίτιδα είναι λιγότερο κοινή.

Συνήθως προκαλείται από την υπερβολική χρήση των μυών στο αντιβράχιο που επιτρέπουν στο χέρι και τον καρπό είτε να κρατήσει είτε να περιστραφεί. Υψηλού κινδύνου χαρακτηρίζονται τα άτομα που συμμετέχουν τακτικά σε αθλήματα, όπως τένις, μπόουλινγκ και μπέιζμπολ. Επίσης συχνή μπορεί να είναι η παρουσία αυτής της πάθησης σε χειρωνακτικές εργασίες (εργαλεία όπως κατσαβίδια και σφυριά)

Συμπτώματα

Η έσω επικονδυλίτιδα χαρακτηρίζεται από πόνο και ευερεθιστότητα στο εσωτερικό του αγκώνα. Ο πόνος μπορεί να εκτείνεται κατά μήκος της εσωτερικής πλευράς του αντιβραχίου και τυπικά επιδεινώνεται με ορισμένες κινήσεις. Ο αγκώνας μπορεί να μοιάζει άκαμπτος, και μπορεί να ερεθίζεται ιδιαίτερα στην κίνηση της γροθιάς. Επιπλέον, μπορεί να προκληθεί αδυναμία στα χέρια και τους καρπούς, μούδιασμα ή γαργάλημα το οποίο αντανακλά σε ένα ή περισσότερα δάχτυλα.

Επιλογές θεραπείας

Η έσω επικονδυλίτιδα συνήθως αντιμετωπίζεται με συνδυασμό παγοθεραπείας και ξεκούρασης. Συνιστάται η ενέσιμη θεραπεία σε περίπτωση που η συντηρητική θεραπεία δεν είναι αποτελεσματική, για να μειωθεί το πρήξιμο και ο πόνος. Επιτακτική είναι η φυσικοθεραπευτική αποκατάσταση για να επανέλθει πλήρως η δύναμη και το εύρος της κίνησης στον τραυματισμένο αγκώνα. Η θεραπεία είναι σε πολύ μεγάλα ποσοστά επιτυχημένη. Ωστόσο, το πιο σημαντικό στοιχείο στο θεραπευτικό συνεχές είναι η ανάπαυση των τενόντων και η εργονομική προσέγγιση δραστηριοτήτων που δημιούργησαν τη παθολογία. Ανάλογα με το πόσο σοβαρή είναι η κατάστασή, ίσως ο τένοντας να χρειαστεί ξεκούραση για εβδομάδες ή ακόμη και μήνες.

Η συνέχιση της χρήσης του καρπού χωρίς τα σωστά μέσα αποκατάστασης μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια μορφή βλάβης, γεγονός που τη καθιστά πολύ πιο δύσκολη στο να αντιμετωπιστεί.

Πολλά άτομα που υποφέρουν από έσω επικονδυλίτιδα αναζητούν φυσικοθεραπευτική αποκατάσταση. Το καταρτισμένο προσωπικό του Κέντρου Φυσικοθεραπείας, Αποκατάστασης και Ολιστικής θεραπείας ΚΤΗΣΙΑΣ μπορεί να βοηθήσει και να επιταχύνει την αποκατάσταση και ταυτόχρονα να προσφέρει άμεση ανακούφιση από τον πόνο, χωρίς απαραίτητα την χορήγηση φαρμάκων ή ενέσεων. Οι περισσότεροι ασθενείς είναι σε θέση να επιστρέψουν στην καθημερινότητα τους μέσα σε 1-4 συνεδρίες, με βάση τα αποτελέσματα των ασθενών.