Οστεοπόρωση

Πως η Φυσικοθεραπεία και η Άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην υγειά των οστών,στα εύθραυστα οστά και στα κατάγματα.

 

http://www.telegram.com/assets/microsites/baby-boomers/images/11_1.jpg

 

Τι είναι Οστεοπόρωση;

Είναι  χρόνια πάθηση του μεταβολισμού των οστών στην οποία παρατηρείται σταδιακή μείωση της πυκνότητας και της ποιότητας τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα κόκαλα μας να γίνονται πιο αδύνατα, εύθραστα και σπάζουν ευκολότερα. Χαρακτηρίζεται ως σιωπηρή/ύπουλη νόσος γιατί είναι ασυμπτωματική ώσπου να συμβεί το πρώτο κάταγμα.Προσβάλλει κυρίως γυναίκες στην εμμηνόπαυση αλλά και άνδρες μεγάλης ηλικίας.

http://www.drwolgin.com/SiteImages/osteoporosis%20v%20normal%20trabec.jpg

Κατάγματα μπορον να συμβούν σε διάφορα σημεία του σώματος αλλά αυτά που είναι πιο συνήθη είναι αυτά στον καρπό, στο ισχίο και στην σπονδυλικήστήλη.

Σε τι και πως μπορεί να βοηθήσει η Φυσικοθεραπεία;

Η φυσικοθεραπεία στοχεύει  μέσω της θεραπευτικής άσκησης       σε:

 • Ελαχιστοποίηση της απώλειας οστικής μάζας και συνεπώς να μειώσει τον κίνδυνο των σπασμένων οστών.
 • Αύξηση της μυικής δύναμης.
 • Βελτίωση της ισορροπίας.
 • Βελτίωση της αίσθησης ευεξίας.
 • Να είστε σε καλύτερη θέση για να εκτελέσετε τις καθημερινές εργασίες και δραστηριότητες.
 • Βελτίωση και διατήρηση τηςστάσης του σώματος.
 • Μείωση της πιθανότητας πτώσεων.

http://www.physiomobility.com/images/slider/slide-group-physiotheray.jpg

Τι είδοςάσκησης;

Παρόλο που υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία ασκήσεων, υπάρχουν κάποιες που ενδείκνυνται και κάποιες που θα έπρεπε να αποφεύγονται. Η επιλογή των ασκήσεων γίνεται ανάλογα με την ηλικία, το στάδιο της οστεοπόρωσης και το γενικό ιατρικό ιστορικό και για αυτό είναι αναγκαίος ο σχεδιασμός του προγράμματος που θα ακολουθήσετε να γίνει από έναν έμπειρο φυσικο θεραπευτή που θα δουλεύει μαζί σας και σε συνεργασία με τον γιατρό σας.

http://www.ebtc.ie/wp-content/uploads/2013/01/Group-Exercise_website_resized.jpg

 

 

Τι θα πρέπει να περιλαμβάνει η Φυσιοθεραπευτική Συνεδρία μου;

Αρχικά ο φυσικοθεραπευτής θα σας κάνεικάποιες γενικές ερωτήσεις για να διαπιστώσει τις δυσκολίες που συναντάτε και θα σας πάρει το γενικό ιατρικό ιστορικό. Μετέπειτα θα προβεί σε μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση ώστε να διαπιστώσει τις δυνατότητες σας η τους περιορισμούς της κινητικότητας, ισορροπίας και δύναμης σας. Η αξιολόγηση αυτή γίνεται ώστε να σχεδιαστείένα πλήρως εξατομικευμένο πρόγραμμα με συγκεκριμένες ασκήσεις που θα σας βοηθήσουν στη επίτευξη των στόχων της άσκησης.

https://www.nos.org.uk/image/aao/NOS-exercise-GBPhotos-02.jpghttp://www.iofbonehealth.org/sites/default/files/styles/large/public/media/Images/News/news-man_women_stretch_bands-600x400.jpg?itok=9EDugxWb

 

Βιβλιογραφια

 • MM Madureira, E Bonfá, L Takayama, RMR Pereira – Maturitas, 2010. A 12-month randomized controlled trial of balance training in elderly women with osteoporosis: improvement of quality of life.
 • National Osteoporosis Society. Exercise and Osteoporosis.
 • Hongo M, Itoi E, Sinaki M, et al: Effect of low-intensity back exercise on quality of life and back extensor strength in patients with osteoporosis: a randomized controlled trial. Osteoporosis Int 2007, 18:1389–1395
 • Teixeira LEPP, Silva KNG, Imoto AM, et al: Progressive load training for the quadriceps muscle associated with proprioception exercises for the prevention of falls in postmenopausal women with osteoporosis: a randomized controlled trial. Osteoporosis Int 2010, 21(4):589–596.
 • Iwamoto J, Suzuki H, Tanaka K, et al: Preventative effect of exercise against falls in the eldery: a randomized controlled trial. Osteoporosis Int 2009, 20(7):1233–1240.