Παγωμένος ώμος

Παγωμένος ώμος

Ο Παγωμένος ώμος, γνωστός ως συμφυτική θυλακίτιδα, είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από δυσκαμψία και πόνο στον ώμο σας. Τα οστά, οι σύνδεσμοι και οι τένοντες που συνθέτουν την άρθρωση του ώμου περιβαλλόμενα από μια κάψουλα συνδετικού ιστού. Ο Παγωμένος ώμος εμφανίζεται όταν αυτή η κάψουλα πυκνώνει και συσφίγγεται γύρω από την άρθρωση του ώμου, περιορίζοντας την κίνηση της.

 

Τα σημάδια και τα συμπτώματα συνήθως ξεκινούν σταδιακά, επιδεινώνονται με την πάροδο του χρόνου και μετά επιλύονται, συνήθως μέσα σε ένα έως τρία χρόνια. Εάν τραυματίσατε τον ώμο σας ή πάσχετε από χρόνιο πόνο στον ώμο και δεν χρησιμοποιείτε τον ώμο σας για μεγάλο χρονικό διάστημα, η άρθρωση του ώμου θα αναπτύξει συμφύσεις με αποτέλεσμα να χάσει εύρος κίνησης. Από εκεί, ξεκινά ένας φαύλος κύκλος. Εάν ο ώμος σας αρχίζει να γίνεται πιο δύσκαμπτος, είναι πιο δύσκολο και οδυνηρό να κινήσετε τον ώμο σας, οπότε χρησιμοποιείτε τον ώμο σας ακόμα λιγότερο. Με αποτέλεσμα ο αρθρικός θύλακας και οι σύνδεσμοι της ωμικής άρθρωσης να γίνουν τόσο άκαμπτα με ώστε να μην επιτρέπουν τη κίνηση του ώμου.

 

Ο Παγωμένος ώμος αρχίζει συνήθως αργά και σε τρία στάδια. Κάθε στάδιο μπορεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες. Το πρώτο στάδιο είναι το στάδιο της μειωμένης κινητικότητας »πάγωμα». Οποιαδήποτε κίνηση του ώμου σας προκαλεί πόνο και το εύρος της κίνησης του ώμου σας αρχίζει να περιορίζεται.  Στη συνέχεια, μετακινείτε στο επόμενο στάδιο ή στάδιο πλήρης δυσκαμψίας, όπου ο πόνος μπορεί να αρχίσει να μειώνεται, αλλά ο ώμος σας γίνεται όλο και πιο σκληρός και πιο δύσκολος στη χρήση. Τέλος, εισάγετε το τελευταίο στάδιο όπου το εύρος κλινησης αρχίζει να βελτιώνεται αλλά ο πόνος επιδεινώνει κατά τη διάρκεια της νύχτας και ενδεχομένως να διαταράσσει τον ύπνος.

 

Είναι ασυνήθιστο για τον παγωμένο ώμο να επαναληφθεί στον ίδιο ώμο, αλλά μερικοί άνθρωποι μπορούν να το αναπτύξουν στον αντίθετο ώμο. Ορισμένοι παράγοντες μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης παγωμένου ώμου. Τα άτομα ηλικίας άνω των 40 ετών, ιδιαίτερα των γυναικών, είναι πιο ευαίσθητα. Τα άτομα που έχουν παρατεταμένη ακινησία ή μειωμένη κινητικότητα του ώμου έχουν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης παγωμένου ώμου.

 

Παγωμένος ώμος – επιλογές θεραπέιας

Ο παγωμένος ώμος γενικά βελτιώνεται με την πάροδο του χρόνου, αν και μπορεί να χρειαστούν έως και 3 χρόνια. Το επίκεντρο της παραδοσιακής θεραπείας είναι συνήθως η αντιμετώπιση του πόνου, ελέγχοντας τα συμπτώματα χωρίς επίλυση της πραγματικής πηγή πόνου. Ο γιατρός σας πιθανόν να συστήσει μια ακτινογραφία για να καθορίσει τι προκαλεί πόνο στον ώμο σας. Τα μη στεροειδή, αντιφλεγμονώδη φάρμακα συχνά συνταγογραφούνται για να μειώσουν τον πόνο. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, συχνά χορηγούνται ενέσεις στεροειδών στις οποίες η κορτιζόνη εκχυεται απευθείας στην άρθρωση του ώμου. Οι ενέσεις μπορεί να είναι αρκετά οδυνηρές και τα αποτελέσματα ανακούφισης του πόνου συνήθως διαρκούν μόνο για σύντομο χρονικό διάστημα. Η φυσική θεραπεία μπορεί να συνταγογραφηθεί για να αυξήσει τη δύναμη και το εύρος κίνησης. Ένα μικρό ποσοστό των περιπτώσεων, η αρθροσκοπική χειρουργική επέμβαση μπορεί να ενδείκνυται για να χαλαρώσει την κοινή κάψουλα έτσι ώστε να μπορεί να κινηθεί πιο ελεύθερα.

Η ομάδα του Κτησίας μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε δραματικά το χρόνο αποκατάστασης και να σας βοηθήσει να αποφύγετε τις δαπανηρές και επεμβατικές διαδικασίες. Με την ακριβή διάγνωση και εστίαση στην πραγματική πηγή πόνου και στη συνέχεια την επίλυση του τραυματισμού στον ώμο με ιδιαίτερα εξειδικευμένη χειρωνακτική θεραπεία, οι πάροχοι μας μπορούν να επιλύσουν τον τραυματισμό σας.