Άσκηση στη θάλασσα

Φυσικοθεραπεία στο Ηράκλειο | Γάζι | Άσκηση στη θάλασσα

Μιας που το καλοκαίρι είναι εδώ, με τη ζέστη να κορυφώνεται, η κολύμβηση στο θαλασσινό νερό αποτελεί την καλύτερη φυσική δραστηριότητα.

Η κολύμβηση είναι μια εκπληκτική μορφή άσκησης που μπορούν να κάνουν άνθρωποι όλων των ηλικιών και γυμνάζει όλο το σώμα. Ωφελεί ιδιαιτέρως όσους πάσχουν από αρθρίτιδα, πόνο στην πλάτη και τη μέση, καθώς και άτομα που αναρρώνουν από κάποιο μυικό τραυματισμό.

Οι μυοσκελετικές παθήσεις, άλλωστε, όπως η οστεοαρθρίτιδα, η οσφυαλγία και η ινομυαλγία είναι οι πιο κοινές αιτίες χρήσης υγειονομικής περίθαλψης και αποτελούν τις κυριότερες αιτίες του χρόνιου πόνου, της αναπηρίας και της περιορισμένης ποιότητας ζωής. Για το λόγο αυτό, καλό είναι να αξιοποιήσετε το καλοκαίρι σας στην Ελλάδα και να εντάξετε στην καθημερινότητά σας την κολύμβηση, ειδικά τώρα που οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν.

Όταν μπείτε στο νερό πρέπει να κινηθείτε ενάντια στην αντίσταση του, γεγονός που καθιστά όλες τις δραστηριότητες με βάση το νερό, εξαιρετική άσκηση για το σώμα σας. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με μελέτες της “Mayo Clinic”, η κολύμβηση και γενικότερα η υδρόβια άσκηση είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη σε άτομα με τραυματισμούς, καθώς τα βοηθάει να ανακτήσουν τη δύναμή τους, να βελτιώσουν την ευκαμψία και την ελαστικότητά τους, να τονώσουν τους μυς τους, να αυξήσουν το εύρος της κίνησής τους και να βελτιώσουν την καρδιαγγειακή τους υγεία. Υποστηρίχθηκε, επίσης, ότι ακόμα και η προετοιμασία που κάνει κάποιος εν όψει των καλοκαιρινών διακοπών μπορεί να τον προφυλάξει από πολλές ρευματικές παθήσεις.

Γενικότερα, η κολύμβηση στη θάλασσα συνιστάται ανεπιφύλακτα σε άτομα που υποφέρουν από μυοσκελετικές παθήσεις, καθώς λόγω της άνωσης που έχει το θαλασσινό νερό, κάνει τις κινήσεις πιο εύκολες και χωρίς κόπο.

Τι πρέπει να προσέχω;

Ωστόσο, δυστυχώς υπάρχουν και τραυματισμοί που μπορούμε να πάθουμε όταν κολυμπάμε και καλό θα είναι να γνωρίζουμε για αυτούς. Πρόκειται κυρίως για τραυματισμούς στην περιοχή γύρω από τον ώμο, λόγω της αυξημένης πίεσης που δέχεται κατά την κολύμβηση. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι μια ξαφνική ένταση στην κολύμβησή μας μπορεί να προκαλέσει σοβαρό τραυματισμό. Το μυστικό είναι να αυξήσουμε την ένταση και τη συχνότητα, σταδιακά. Υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορούμε να κάνουμε τακτικά, προκειμένου να μειώσουμε την πιθανότητα τραυματισμού. Αυτά περιλαμβάνουν:

  • Προοδευτική ενδυνάμωση στους μύες γύρω από τον ώμο και το στήθος μας
  • Θωρακικές ασκήσεις κινητικότητας της σπονδυλικής στήλης
  • Ασκήσεις σταθεροποίησης ωμοπλάτης
  • Ενίσχυση του στροφικού πετάλου του ώμου (Rotator Cuff)

Οι τραυματισμοί στον ώμο είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν επειδή η άρθρωση του ώμου έχει σχεδιαστεί ώστε να έχει μεγάλο εύρος κίνησης, η οποία δυστυχώς μειώνει τη σταθερότητά της. Εάν αρχίσετε να αισθάνεστε πόνο στον ώμο (ή οποιοδήποτε άλλον πόνο) ενώ κολυμπάτε, καλό θα είναι να συμβουλευτείτε τον φυσικοθεραπευτή σας άμεσα και χωρίς να το καθυστερήσετε.