Αρθρίτιδα – Πώς μπορεί να βοηθήσει η Φυσικοθεραπεία;

Φυσικοθεραπεία στο Ηράκλειο | Γάζι | Αρθρίτιδα

Η αρθρίτιδα είναι μια διαταραχή των αρθρώσεων, η οποία εμφανίζει φλεγμονή, πόνο και δυσκαμψία. Υπάρχει, επίσης, συχνά μια απώλεια κίνησης καθώς οι αρθρώσεις είναι πολύ φλεγμονώδεις για να κινηθούν. Όταν εμπλέκεται μόνο μία άρθρωση, η πάθηση είναι γνωστή ως μονοαρθρίτιδα ενώ εάν εμπλέκονται δύο ή τρεις αρθρώσεις, λέγεται ολιγοαρθρίτιδα.

Μέχρι σήμερα υπάρχουν περισσότεροι από 100 τύποι αρθρίτιδας. Η οστεοαρθρίτιδα εμφανίζεται λόγω της φθοράς του χόνδρου και η ρευματοειδής αρθρίτιδα οφείλεται σε υπερδραστήριο ανοσοποιητικό σύστημα. Η αρθρίτιδα είναι η πιο κοινή χρόνια ασθένεια στον κόσμο. Πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν να εργαστούν λόγω αυτής της ασθένειας και αναγκάζονται να μείνουν στην αδράνεια.

Η αρθρίτιδα επηρεάζει τους άνδρες, τις γυναίκες και τα παιδιά. Ο αρθριτικός πόνος μπορεί να επηρεάσει την κινητικότητα και την ποιότητα ζωής του ασθενή. Η φυσικοθεραπεία για τον αρθριτικό πόνο, όπως έχει αποδειχθεί από έρευνες, είναι εξαιρετικά αποτελεσματική.

Διάγνωση αρθρίτιδας και θεραπεία 

Ο γιατρός σας θα εξετάσει τις αρθρώσεις σας για παραμόρφωση και φλεγμονή, θα αναζητήσει τα σημάδια της ασθένειας και θα εξετάσει το ιστορικό των συμπτωμάτων σας. Μπορεί να σας γράψει να κάνετε εξετάσεις αίματος, εξετάσεις ούρων, ακτινογραφίες ή εξετάσεις για υγρό στις αρθρώσεις. Η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να αποτρέψει την αναπηρία και τις μη αναστρέψιμες βλάβες.  Πιθανόν ο γιατρός να σας συστήσει ξεκούραση, κάποιες ασκήσεις, φάρμακα και φυσιοθεραπεία. Ένας φυσικοθεραπευτής μπορεί να σας βοηθήσει και να σας καθοδηγήσει πώς να εκτελείτε σωστά τις προτεινόμενες ασκήσεις για την πάθηση. Είναι σημαντικό να κάνετε τις σωστές, ασφαλείς ασκήσεις για να αποφύγετε τραυματισμούς.

Ο ρόλος της φυσικοθεραπείας στην αντιμετώπιση της αρθρίτιδας 

Η φυσικοθεραπεία έχει να κάνει με τη σωματική δραστηριότητα και άσκηση. Η σωματική εξάσκηση είναι απαραίτητη για τη βελτιστοποίηση τόσο της σωματικής όσο και της ψυχικής υγείας και μπορεί να διαδραματίσει ζωτικό ρόλο στη διαχείριση της αρθρίτιδας. Η τακτική σωματική δραστηριότητα μπορεί να διατηρήσει τους μυς γύρω από τις προσβεβλημένες αρθρώσεις ισχυρούς, να μειώσει την οστική απώλεια και μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της διόγκωσης των αρθρώσεων και του πόνου. Ακόμα, η τακτική άσκηση αναπληρώνει τη λίπανση στον χόνδρο της άρθρωσης και μειώνει την ακαμψία και τον πόνο.  Η άσκηση βοηθά, επίσης, στην ενίσχυση της ενέργειας και της αντοχής μειώνοντας την κόπωση και βελτιώνοντας τον ύπνο. Επιπλέον, μπορεί να ενισχύσει την απώλεια βάρους και να προωθήσει τη μακροχρόνια διαχείριση βάρους σε άτομα με αρθρίτιδα που είναι υπέρβαρα. Ο πόνος που αισθάνονται όσοι πάσχουν από αρθρίτιδα μπορεί να είναι οξύς και εξουθενωτικός για όσους πάσχουν από αυτό και δυστυχώς, δεν υπάρχει θεραπεία για αυτόν.  Ένας φυσικοθεραπευτής μπορεί να προσαρμόσει ένα πρόγραμμα θεραπευτικής άσκησης για να βοηθήσει την κινητικότητα και τη δύναμη του ασθενούς καθώς και να δημιουργήσει ένα πρόγραμμα θεραπείας που θα καλύπτει όλες τις περιοχές του σώματος. Για παράδειγμα, εάν υποφέρετε από αρθρίτιδα στο γόνατο, ένα πρόγραμμα άσκησης θα εστιάσει στο κάτω μέρος της πλάτης, το ισχίο και τον αστράγαλο, εκτός από το γόνατο. Αυτό συμβαίνει επειδή όλες αυτές οι περιοχές συμβάλλουν στον σωστό έλεγχο του γονάτου. Το σήκωμα αντικειμένων, η άρση βαρών και τα καθίσματα μπορεί επίσης να είναι μέρος του σχεδίου θεραπείας. Η φυσικοθεραπεία περιλαμβάνει επίσης χειροκίνητη θεραπεία. Έχει αποδειχθεί ότι η κινητοποίηση των αρθρώσεων και των μαλακών ιστών βοηθά τους ασθενείς που πάσχουν από αρθρίτιδα. Το βαθύ μασάζ ιστών, το TENS, οι παγοκύστες και η θερμοθεραπεία μπορεί επίσης να αποτελούν μέρος του προγράμματος θεραπείας από τον φυσικοθεραπευτή. Όλες αυτές οι θεραπείες είναι παθητικοί τρόποι που αυξάνουν τη ροή του αίματος, μειώνουν τη φλεγμονή και τον πόνο και ενισχύουν την κινητικότητα.

Η φυσικοθεραπεία είναι μια αποτελεσματική, μη επεμβατική μέθοδος για την αντιμετώπιση του πόνου που προκαλεί η αρθρίτιδα. Επιπλέον, δε θα χρειαστεί να βασιστείτε σε φάρμακα για τον πόνο, τα οποία μπορούν να οδηγήσουν σε εθισμό.