Οι 6 πιο επιβαρυντικές εργασίες για την πλάτη σας

Φυσικοθεραπεία και Αποκατάσταση στο Ηράκλειο | Γάζι |

Όλοι εργαζόμαστε σε διαφορετικά περιβάλλοντα και ανεξαρτήτως του πόσο αγαπάμε τη δουλειά μας, πάντα υφίσταται σωματική και πνευματική πίεση. Δραστηριότητες όπως κάμψη, άρση ή κάθισμα για μεγάλο χρονικό διάστημα, που σχετίζονται με την επαγγελματική μας ζωή, αναπόφευκτα επιδρούν επιβαρυντικά στην πλάτη μας. Συνεχίζοντας την ανάγνωση θα βρείτε, ανάλογα το επάγγελμά σας, χρήσιμες συμβουλές για να προφυλάσσετε τον εαυτό σας και να διατηρείτε την υγεία σας.

Εργάτης εργοστασίου

Όσοι εργάζονται σε εργοστάσια, πρέπει να εκτελούν τις ίδιες κινήσεις για μεγάλες χρονικές περιόδους, γεγονός που οδηγεί σε μυϊκή αδυναμία και κόπωση που αντανακλά στην πλάτη.

Συμβουλή: Εντάξετε στην καθημερινότητά σας μικρά διαλείμματα και φροντίστε να διορθώσετε τη στάση του σώματός σας κατά τη διάρκεια της εργασίας σας.

Οικιακές εργασίες & μητρότητα

Οι οικιακές εργασίες, αλλά και η μητρότητα (από την περίοδο της εγκυμοσύνης και του θηλασμού έως ότου το παιδί να μεγαλώσει και να μπορεί να κινείται ελεύθερα μόνο του), επηρεάζουν σημαντικά τη σπονδυλική σας στήλη.

Συμβουλή: Σκεφτείτε τις κινήσεις σας, καθώς και όλα αυτά που τείνετε να σηκώνετε λόγω του παιδιού και προσπαθήστε να μειώσετε το φορτίο της πλάτης σας επενδύοντας σε κάποιο εργονομικό μέσο.

Εργάτης οικοδομής

Η εργασία σε ένα εργοτάξιο, ο χειρισμός μεγάλων μηχανημάτων και η άρση αντικειμένων μεγάλου βάρους, αποτελούν επικίνδυνες εργασίες για την πλάτη σας, ενώ παράλληλα πιθανοί είναι και διάφοροι σχετικοί τραυματισμοί.

Συμβουλή: Η εκμάθηση του σωστού τρόπου άρσης βαρέων αντικειμένων και η ασφαλής μετακίνηση στον χώρο εργασίας σας είναι πολύ σημαντικά. Ιδιαίτερα χρήσιμη σ’ αυτές τις περιπτώσεις είναι, επίσης, η επένδυση σε χρήση ζώνης για τη στήριξη της σπονδυλικής στήλης και των μυών της πλάτης.

Υπάλληλος γραφείου

Σ’ αυτήν την περίπτωση δεν υφίσταται άρση βαρέων αντικειμένων, ωστόσο το ακριβώς αντίθετο, η καθιστική δηλαδή εργασία μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή, επιδρά αρνητικά τόσο στην πλάτη όσο και στους ώμους σας.

Συμβουλή: Φροντίστε να σηκώνεστε τακτικά από τη θέση σας ή κάντε μια μικρή βόλτα έξω ανά 1-2 ώρες. Μην ξεχνάτε, επίσης, να τεντώνετε τακτικά τα χέρια και τα δάχτυλά σας.

Οδηγός

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι αυτό το επάγγελμα είναι πολύ επιβλαβές για τη σπονδυλική στήλη και τον λαιμό σας. Το κάθισμα παρατεταμένης διάρκειας σε μια συγκεκριμένη θέση, όπου λόγω περιορισμένου χώρου δεν υπάρχει η δυνατότητα επέκτασης των κάτω άκρων, πιθανότατα θα προκαλέσει πόνο στην περιοχή της πλάτης.

Συμβουλή: Ρυθμίστε το κάθισμα και τους καθρέφτες του οχήματός, έτσι ώστε η σπονδυλική στήλη και ο λαιμός σας να βρίσκονται σε όσο το δυνατόν πιο φυσική θέση. Αποφεύγετε να κάθεστε πολύ κοντά στο τιμόνι και μην ξεχνάτε να βγαίνετε συχνά έξω από το όχημά σας, προκειμένου να τεντώνετε τους μυς σας.

Οδοντίατρος

Πρόκειται για μια εξίσου απαιτητική εργασία, καθώς απαιτεί διατήρηση στην ίδια στάση, με κάμψη του αυχένα και της πλάτης, για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Συμβουλή: Φροντίστε να έχετε καλό φωτισμό στον χώρο σας, γεγονός που θα σας επιτρέψει να βλέπετε καλύτερα και να λυγίζετε, έτσι, λιγότερο τον λαιμό σας.

 

Το δικό σας επάγγελμα; Ανήκει, άραγε, σε κάποιο από τα παραπάνω;

Αναμφίβολα, δεν είναι εύκολο να μάθετε νέες δεξιότητες ή να αλλάζετε συχνά επάγγελμα. Είναι, όμως, εύκολο να μάθετε να κινείστε και να χρησιμοποιείτε σωστά το σώμα σας. Στο κέντρο μας, Κτησίας Αποκατάσταση, διαθέτουμε όλα εκείνα τα μέσα, καθώς και έμπειρο προσωπικό που είναι σε θέση να σας διδάξει τον σωστό τρόπο ή να σας ανακουφίσει από τον πόνο.