Πρώτη φορά φυσικοθεραπεία..;

Φυσικοθεραπεία και Αποκατάσταση στο Ηράκλειο | Γάζι |

Τι ακριβώς περιμένετε από τη πρώτη σας επίσκεψη σε ένα κέντρο φυσικοθεραπείας; Φορέστε άνετα ρούχα επειδή θα κινηθείτε αρκετά. Μέχρι το τέλος μιας λεπτομερής αξιολόγησής , θα πρέπει να έχετε μια σαφή εικόνα για τους στόχους του προγράμματος αποκατάστασής σας. Εσείς και ο φυσικοθεραπευτής σας, μαζί, θα δημιουργήσετε ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα θεραπείας με στόχο την αποκατάσταση της λειτουργικότητας και την μείωση του πόνου.

Τι είναι η φυσικοθεραπεία;

Ίσως έχετε μια γενική ιδέα για το τι σημαίνει φυσικοθεραπεία και τι κάνει ένας φυσιοθεραπευτής. Αλλά γιατί ακριβώς πηγαίνετε σε έναν φυσιοθεραπευτή; Τι τους χωρίζει από άλλους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης; Οι φυσικοθεραπευτές είναι επαγγελματίες υγείας εξειδικευμένοι στη δυσλειτουργία του μυοσκελετικού και νευρικού συστήματος του σώματος. Πιστοποιημένοι φυσικοθεραπευτές είναι εκπαιδευμένοι τόσο για τη διάγνωση και αναγνώριση όσο και τη θεραπεία των δυσλειτουργιών της κίνησης. Όπως και οι περισσότεροι επαγγελματίες του τομέα της ιατρικής, οι φυσιοθεραπευτές μπορούν να θεραπεύσουν μια ευρεία ποικιλία οξειών τραυμάτων και χρόνιων παθήσεων καθώς επίσης να συνδράμουν στην αποκατάσταση ενός ασθενή έπειτα απο κάποιο χειρουργείο. Εκτός από τη θεραπεία τραυματισμών, οι φυσιοθεραπευτές παρέχουν επίσης υπηρεσίες πρόληψης τραυματισμών και υπηρεσίες ευεξίας.
Σκεφτείτε τους φυσιοθεραπευτές ως ειδικούς στην μηχανική του ανθρωπίνου σώματος.

Η αξιολόγηση

Η πρώτη σας επίσκεψη αποτελεί και την αξιολόγηση του προβλήματός σας. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας διάρκειας 45 έως 60 λεπτών, εσείς και ο φυσικοθεραπευτής σας θα εξετάσετε το ιατρικό σας ιστορικό καθώς και πως αυτό σχετίζεται με τα μυοσκελετικά προβλήματα, πραγματοποιώντας αντικειμενικούς ελέγχους για να βοηθήσετε στη διάγνωση του τραυματισμού σας και να καθορίσετε τη μελλοντική πορεία της θεραπείας σας. Προετοιμαστείτε για τις τυποποιημένες ερωτήσεις. Που πονάει? Τι το κάνει καλύτερο; Τι το κάνει χειρότερο;
Ο φυσικοθεραπευτής θα θέλει επίσης να πάρει μια καλή ιδέα για τη γενική υγεία σας. Αυτό περιλαμβάνει συχνά την λήψη της αρτηριακής σας πίεσης, το βάρος σας και το ύψος σας.

Εν συνεχεία θα εξεταστεί όλο το φάσμα της κίνησης, της δύναμης, της κινητικότητας των αρθρώσεων σας όπως και η στάση του σώματος και των μοτίβων κίνησης σας. Αξιολογώντας το βάδισμά σας, ένας φυσικοθεραπευτής μπορεί να είναι σε θέση να εντοπίσει λανθασμένα πρότυπα κίνησης κίνησης και να βρει περαιτέρω ενδείξεις σχετικά με το τι οδηγεί το πρόβλημά σας. . Με τις βασικές μετρήσεις της τρέχουσας κατάστασής σας, ο φυσικοθεραπευτής σας σας θα είναι σε θέση να συγκρίνει πιο συγκεκριμένα τις αλλαγές που θα προκύψουν στο χρονικό διάστημα μέχρι την ολοκλήρωση των συνεδριών που θα ακολουθήσουν.

Ξεκινήστε τη θεραπεία την πρώτη μέρα

Προετοιμάστε να ξεκινήσετε το πρόγραμμα αποκατάστασης σας εκείνη τη μέρα. Η φυσικοθεραπεία δεν υποτίθεται ότι είναι επώδυνη. Η κάθε θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει πληθώρα παρεμβάσεων όπως οι διατάσεις, τεχνικές δει χειρός (manual therapy) ειδικές ασκήσεις ανάλογα με τον τραυματισμό σας ή την παθολογία σας. Η πρώτη μέρα είναι η αρχή στο ”ταξίδι” της αποκατάστασης σας. Ορισμένοι τραυματισμοί είναι πιο περίπλοκοι από άλλους και να θυμάστε ότι η θεραπεία απαιτεί χρόνο.

Σε κάποιο σημείο ίσως να σκέφτεστε “γιατί ελέγχονταν το λαιμό μου αν το πρόβλημα ήταν στον ώμο μου”. Μερικές φορές, η αξιολόγηση της φυσικής σας θεραπείας θα περιλαμβάνει μέρη του σώματός σας που δεν φαίνεται να σχετίζονται με τον τραυματισμό σας. Η αξιολόγησή σας θα είναι πλήρης, ώστε να περιλαμβάνει όλους τους παράγοντες που μπορεί να συμβάλλουν στο πρόβλημά σας, καθώς και μια συγκεντρωτική ανάλυση του συγκεκριμένου τραυματισμού σας.

Μπορείτε να ανακάμψετε χωρίς φυσικοθεραπεία;

Η φυσικοθεραπεία μπορεί να συμβάλει μειώνοντας τον χρόνο αποκατάστασης καθώς και τη ποιότητα στην αποκατάσταση σας. Ψάχνοντας στο Google προσωρινές λύσεις μπορεί μόνο να σας πάει μέχρι ένα σημείο στην περίπτωση της αυτο-θεραπείας του πόνου σας, όπως συμβαίνει με τις περισσότερες μυσοσκελετικές παθολογίες. Θυμηθείτε, οι φυσικοθεραπευτές είναι ειδικοί στο μυοσκελετικό σύστημα του σώματός σας και την αξιολόγηση του. Το θεραπευτικό τους πρόγραμμα θα είναι προσαρμοσμένο ώστε να σας κάνει να αισθάνεστε καλύτερα και να λειτουργείτε σε υψηλότερο επίπεδο. Μέχρι το πέρας της συνεδρίας σας, ο φυσικοθεραπευτής σας θα έχει σχεδιάσει ένα πρόγραμμα θεραπείας ειδικά για εσάς και το σώμα σας. Μη διστάσετε να κάνετε ερωτήσεις. Η συμμετοχή σας στο θεραπευτικό σας πρόγραμμα είναι ζωτικής σημασίας για τη θεραπεία σας. Ο φυσικοθεραπευτής σας θέλει να να σας καθοδηγήσει όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά και θετικά στην ίαση και στην απαλλαγή του προβλήματός σας.