Πόνος στον αυχένα

Φυσικοθεραπεία και Αποκατάσταση στο Ηράκλειο | Γάζι | Αυχένας

Οι σύγχρονες συνθήκες ζωής με την παρατεταμένη χρήση της τεχνολογίας (π.χ. κινητά τηλέφωνα, τάμπλετ κ.λ.π.) καθιστούν τον πόνο στον αυχένα ή διαφορετικά την αυχεναλγία, πολύ συνηθισμένο φαινόμενο. Για σκεφτείτε πόσο χρόνο ξοδεύετε ημερησίως στη σύνταξη και αποστολή γραπτών μηνυμάτων και μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από το κινητό σας ή πόσο χρόνο ξοδεύετε κατά τη γενικότερη περιήγησή σας στο διαδίκτυο… Εάν η απάντησή σας είναι «πολύ περισσότερο από το φυσιολογικό» και υποφέρετε από οξύ πόνο στον αυχένα, πρόκειται για φαινόμενο σχεδόν αναμενόμενο, το οποίο δεν επιβαρύνει αποκλειστικά εσάς, αλλά παρατηρείται σε έναν μεγάλο και καθημερινά αυξανόμενο αριθμό ατόμων.

Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για πόνο που εκδηλώνεται στα 2/3 του πληθυσμού κάποια στιγμή της ζωής τους και μπορεί να είναι οξύς (διάρκειας 6 εβδομάδων ή λιγότερο) ή χρόνιος (διάρκειας 3 μηνών ή περισσότερο). Κυριότερες αιτίες είναι το στρες, η παρατεταμένη κακή στάση του σώματος (π.χ. κατά τον ύπνο ή κατά την εργασία), η καταπόνηση των μυών ή των συνδέσμων, μικροί τραυματισμοί, πτώσεις κ.ά.

Μπορεί η Φυσικοθεραπεία να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της αυχεναλγίας;

Ο πόνος στον αυχένα μπορεί να αντιμετωπιστεί επιτυχώς με Φυσικοθεραπεία, χωρίς ωστόσο να είναι ο μοναδικός τρόπος. Για την αντιμετώπιση ενός… δύσκαμπτου αυχένα συνιστάται αρκετά συχνά η θερμοθεραπεία (ζεστά ντους, θερμοφόρα, θερμαντική αλοιφή), καθώς η θερμότητα αυξάνει τη ροή του αίματος στην πληγείσα περιοχή, βοηθώντας τον μυ να ανακάμψει ταχύτερα.

Νέες έρευνες έχουν δείξει, μάλιστα, ότι ένας συνδυασμός Φυσικοθεραπείας και κάποιων συγκεκριμένων ασκήσεων ενδυνάμωσης, μπορεί να συμβάλει αποτελεσματικά στην εξάλειψη του πόνου, της δυσκαμψίας και των πονοκεφάλων. Το ακόμα καλύτερο νέο είναι ότι μπορείτε, επίσης, να μειώσετε τις πιθανότητες επανεμφάνισης του πόνου στον αυχένα, αρκεί να προβείτε έγκαιρα στη σωστή θεραπεία.

Γρήγορες ασκήσεις ανακούφισης
  1. Κοιτάζετε ευθεία. Μην στρέφετε το πηγούνι σας προς τα κάτω για να κοιτάξετε το κινητό ή το τάμπλετ σας. Προσπαθήστε να κάνετε το αντίθετο. Μετακινήστε, δηλαδή, τη συσκευή σας στο ύψος των ματιών σας, ακριβώς όπως θα έπρεπε να είναι η οθόνη της επιφάνειας εργασίας σας.
  2. Ισιώστε το σώμα σας. Σταθείτε όρθιοι κοιτώντας μπροστά και δοκιμάστε να κάνετε εκτάσεις ώμου. Κινήστε τον λαιμό και το επάνω μέρος του σώματός σας προς τα πίσω, ευθυγραμμίζοντας τους ώμους σας κάτω από το ύψος των αυτιών. Αυτό το απλό τέντωμα μπορεί να σας ανακουφίσει από το στρες και τον μυϊκό πόνο.

Σε περίπτωση που δεν ανακουφιστείτε κι ο πόνος επιμένει, το επόμενο βήμα είναι να συμβουλευτείτε έναν ειδικό για μια φυσιοθεραπευτική αξιολόγηση, έτσι ώστε να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα στη ρίζα του.

Η ομάδα των ειδικών φυσικοθεραπευτών του Κέντρου αποκατάστασης Κτησίας, σχεδιάζοντας ένα εξατομικευμένο θεραπευτικό πλάνο, θα σας καθοδηγήσει σε μια σειρά ασκήσεων που θα σας βοηθήσουν να ενισχύσετε τόσο τους μυς του αυχένα όσο και την πλάτη σας.