Κρουστικός
Υπέρηχος

Εισαγόμενη στις αρχές της δεκαετίας του ’80, η θεραπεία Shockwave χρησιμοποιήθηκε αρχικά για την απόρριψη ενός μη διαφυγόντων λίθων νεφρού (πέτρες στα νεφρά). Από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, αρκετές μελέτες απέδειξαν την αποτελεσματικότητα αυτής της μεθόδου στη θεραπεία πολλών χρόνιων μυοσκελετικών παθήσεων.

Η θεραπεία κρουστικού υπερήχου (Extracorporeal Shockwave Therapy) χρησιμοποιείται σε καταστάσεις χρόνιου πόνου μεταξύ άλλων για την προαγωγή της αγγείωσης των προσβεβλημένων ιστών, τη μείωση του επιπέδου προσκόλλησης του κολλαγόνου, πέραν του ότι επιτρέπει την αναλγησία ενάντια στον ερεθισμό. Η θεραπεία κρουστικού υπερήχου (Extracorporeal Shockwave Therapy) έχει επίσης επίδραση στην αυξημένης δραστηριότητας και της διαπερατότητας των κυττάρων, προάγοντας έτσι την καλύτερη επούλωση των ιστών.

 

 

Που μπορεί να βοηθήσει ο κρουστικός υπέρηχος;

Η θεραπεία κρουστικού υπερήχου (Extracorporeal Shockwave Therapy) αποδείχθηκε αποτελεσματική εναλλακτική λύση πριν από τη χειρουργική επέμβαση , ειδικά σε ασθενείς με χρόνιες παθήσεις, όπως:

  • Τενοντοπάθεια με ή χωρίς απόθεση ασβεστίου του στροφικού πετάλου (ασβεστοποιός τενοντοπάθεια ώμου)
  • Πελματιαία απονευρωσίτιδα
  • Άκανθα πτέρνας
  • Η τενοντοπάθεια επιγονατιδικού τένοντα
  • Η επικονδυλίτιδα αγκώνος

Η αποτελεσματικότητά του έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα με την ασβεστοποιός τενοντοπάθεια ώμου. Για αυτήν την παθολογία, η θεραπεία Shockwave θεωρείται τώρα η πρώτη γραμμή θεραπείας. Έχει αποδειχθεί ότι μειώνει σημαντικά την εναπόθεση ασβεστίου που βρίσκεται στον τένοντα και προάγει την επιστροφή στην κανονική λειτουργία των ώμων και σημαντική μείωση του πόνου σε ασθενείς με αυτή την ασθένεια. Η θεραπεία Shockwave πρέπει να χορηγείται 3 έως 6 φορές με ένα διάστημα 5-10 ημερών μεταξύ κάθε παρέμβασης για βέλτιστη επούλωση.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτό το θέμα, μη διστάσετε να συμβουλευτείτε έναν φυσιοθεραπευτή της ομάδας μας.