Το Kinesiology taping (KT) είναι ένα θεραπευτικό εργαλείο με τη χρήση- εφαρμογή ελαστικών ταινιών με συγκεκριμένη τεχνική, που γίνεται όλο και πιο δημοφιλές στον αθλητικό χώρο αλλά και την καθημερινή κλινική εμπειρία. Η ταινία χρησιμοποιείται για μεγάλο χρονικό διάστημα από εγκεκριμένους επαγγελματίες υγείας για την πρόληψη και τη θεραπεία αθλητικών τραυματισμών. Αναπτύχθηκε από τον Ιάπωνα Χειροπράκτη Δρ. Kenzo Kase στη δεκαετία του 1970 με σκοπό την ανακούφιση του πόνου και τη βελτίωση της διαδικασίας επούλωσης σε τραυματισμούς ιστών μαλακών μορίων. Υπάρχουν πολλά προτεινόμενα οφέλη για το KT, συμπεριλαμβανομένων τη διευκόλυνση της ιδιοδεκτικότητας (αντίληψη αίσθησης της κίνησης του σώματος), τη μείωση της μυϊκής κόπωσης, τη διευκόλυνση σύσπασης των μυών, τη μείωση του μυϊκού πόνου (με αναστολή έκλυσης του πόνου), τη βελτίωση της διαδικασίας επούλωσης, όπως και τη μείωση του οιδήματος και τη βελτίωση της λεμφικής παροχέτευσης και της ροής του αίματος. Ως αποτέλεσμα συμβάλει συνολικά στη βελτίωση του ενεργητικού και παθητικού εύρους κίνησης (ευκινησία) και προάγει τη γενικότερη λειτουργική ικανότητα του ασθενούς.
Το KT κατασκευάζεται με προ-διάταση κατά 15-25% καθώς εφαρμόζεται στο χαρτί υποστήριξης. Και χαρακτηρίζεται από την ικανότητα τάνυσης στο 120-140% του αρχικού του επίμηκες μήκους του, ενώ μετά την εφαρμογή, οπισθοχωρεί περίπου προς το μη διατεταμένο μήκος του. Το ΚΤ υποτίθεται ότι προσομοιάζει τις φυσικές ιδιότητες του δέρματος καθώς θεωρείται ότι έχει το ίδιο βάρος και πάχος με αυτό της επιδερμίδας μαζί με τις εγγενείς ελαστικές του ιδιότητες. Αποτελείται από πολυμερές ελαστικό υλικό αποτελούμενο από 100% βαμβακερές ίνες, το οποίο επιτρέπει την αναπνοή της επιδερμίδας, ενώ η κόλλα του ενεργοποιείται με την αύξηση της θερμοκρασίας και εφαρμόζεται σε κυματοειδές μοτίβο. H εφαρμογή ενός kinesiotape πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένο θεραπευτή με συγκεκριμένο τρόπο, κατεύθυνση, μήκος, τάση και σε συγκεκριμένη ανατομική τοποθεσία ώστε να έχει σωστό αποτέλεσμα. Το KT είναι αδιάβροχο και αναπνέει και μπορεί να φορεθεί κατά την άσκηση, το ντους και ακόμη και το κολύμπι. Στεγνώνει γρήγορα και σπάνια προκαλεί ερεθισμό του δέρματος και εφόσον εφαρμοστεί σωστά, θα διαρκέσει έως και 3-5 ημέρες.
Ο τύπος της εφαρμογής καθορίζει θεωρητικά το φυσιολογικό αποτέλεσμα. Η θεωρία υποδηλώνει ότι οι πτυχές που σχηματίζονται ανυψώνουν το δέρμα πάνω από τον τραυματισμένο για παράδειγμα μυϊκό ιστό διευκολύνουν την αναγέννηση του, αυξάνοντας το διάμεσο χώρο και ανακουφίζοντας από τις ενδιάμεσες ενδογενείς δυνάμεις ως αποτέλεσμα του οιδήματος μετά τον τραυματισμό.
Η μείωση αυτών των δυνάμεων αποσυμπιέζει επίσης τους υποδόριους υποδοχείς πόνου, οδηγώντας στη μείωση του. Θεωρείται επίσης ότι η ανύψωση του δέρματος αποσπά τα νημάτια που προσκολλούν το δέρμα με τα ενδοθηλιακά κύτταρα των λεμφικών και τριχοειδών αγγείων, δημιουργώντας παράλληλα κανάλια (δίαυλους) που επιτρέπουν την αποστράγγιση της λέμφου, μειώνοντας έτσι το πρήξιμο και επιτρέποντας την αυξημένη ροή του αίματος στην περιοχή.
Η εφαρμογή του ΚΤ αν και έχει ένδειξη σε οποιοδήποτε οξύ ή χρόνιο τραυματισμό μαλακών μορίων, όπως μυών, τενόντων και συνδέσμων, έχει απόλυτή αντένδειξη σε ορισμένες περιπτώσεις όπως σε ενεργή κακοήθεια, σε δερματική-υποδόρια μόλυνση ή κυτταρίτιδα, σε ανοιχτή πληγή και σε εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση. Επίσης, ο εγκεκριμένος θεραπευτής θα πρέπει να λαμβάνει τις σχετικέ προφυλάξεις και να εκτελεί την εφαρμογή με προσοχή σε περίπτωση που ασθενής πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη, συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια ή σε περιοχή που έχει υποστεί κάταγμα
Επίσης, ξεδιαλύνοντας ορισμένες λανθασμένες εντυπώσεις σχετικά με το ΚΤ, πρέπει να αναφερθεί και φυσικά να ξεκαθαριστεί ότι ΔΕΝ είναι έμπλαστρο, ΔΕΝ εμπεριέχει κάποια χημική φαρμακευτική ουσία και ΔΕΝ παίζουν ρόλο τα χρώματα, ενώ τα ερευνητικά αποδεικτικά στοιχεία γύρω από τη θεώρηση της εφαρμογής του είναι ακόμη υπό διερεύνηση και απαιτείται εκτεταμένη και εγκεκριμένη επιστημονική έρευνα.
Η “Συνδυασμένη περίδεση” (Combination Taping) αποτελεί την πιο σύγχρονη και κλινική εξελιγμένη μορφή περίδεσης. Βασίζεται στην πρακτική εφαρμογή και το συνδυασμό δύο διαφορετικών τεχνικών περίδεσης, δηλαδή, του ‘’leukotape’’ μαζί με το ‘’fixomull’’ και της ελαστικής περίδεσης (kinesiotape). Βρίσκει εφαρμογή τόσο στον αθλητισμό στην πρόληψη και αποκατάσταση τραυματισμών όσο και σε παθολογικές καταστάσεις στην καθημερινή κλινική πρακτική από επαγγελματίες υγείας στην αποκατάσταση. Αποτελεί μία πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση των τεχνικών περίδεσης των δύο τεχνικών που αναφέρονται σε μία και μόνο εφαρμογή, επιτυγχάνοντας μια πιο σταθερή περίδεση και βελτιώνοντας ταυτόχρονα και τη σταθεροποίηση των αρθρώμενων επιφανειών.
Η διαφορά με την εφαρμογή του kinesiotape, της οποίας οι ιδιότητες και τα χαρακτηριστικά της ταινίας προαναφέρθηκαν, είναι ο συνδυασμός της με την εφαρμογή τα ανελαστικής ταινίας ‘’leukotape’’ μαζί με ”fixomull” που είναι γνωστή ως άκαμπτο tape 100% και ανήκει στη φυσικοθεραπεύτρια Jenny McConell η οποία την εφάρμοσε πρώτη φορά το 1986 για τη μηχανική διόρθωση της επιγονατίδας. Η τεχνική επιτυγχάνεται με την εφαρμογή άκαμπτου 100% υλικού ”leukotape” (που λόγω του οξείδιο του υδραργύρου που περιέχει και πιθανότατα δημιουργεί σε κάποιες περιπτώσεις αλλεργικές αντιδράσεις), γίνεται πάνω από την υποαλλεργική γάζα “fixomull” που τοποθετείται απευθείας πάνω στο δέρμα.
Το “Combination Taping” εφαρμόζεται χωρίς να επηρεάζει ιδιαίτερα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ιδιοδεκτικής συμπεριφοράς μέσω της δράσης της στους υποδοχείς του δέρματος, αλλά αντίθετα την ενισχύει, τη σταθεροποιεί και διευκολύνει τη λειτουργικότητα του μυοσκελετικού συστήματος.
Μια σωστή εφαρμογή της συγκεκριμένης τεχνικής διασφαλίζει τη βαθιά και ενισχυμένη περίδεση, επιδρώντας τόσο στην επιφανειακή όσο και την εν τω βάθει περιτονία (facia) που βρίσκεται πολύ κοντά στον υποδόριο ιστό.
Πλέον της επίδρασης στην περιτονία, η εφαρμογή της συνδυασμένης περίδεσης έχει πολλαπλές επιδράσεις. Μηχανικά, συμβάλει στη συνάφεια των αρθρώμενων επιφανειών ώστε να σταθεροποιεί ανατομικά την άρθρωση, ενώ δρώντας μέσω ιδιοδεκτικών και αισθητικών παραγόντων στους μύες διευκολύνει και άλλοτε αναχαιτίζει την ενεργοποίηση τους ανάλογα την εφαρμογή. Επίσης, η επίδραση του taping ως ιδιοδεκτικού μηχανισμού αναφέρεται στη διέγερση υποδοχέων του σωματοαισθητικού συστήματος μέσω της άμεσης εφαρμογής του στο δέρμα. Η αυξημένη προσαγωγός δραστηριότητα των δερματικών υποδοχέων πυροδοτεί νευρικές οδούς που είναι σε θέση να προκαλέσουν καταλληλότερες νευρομυικές απαντήσεις (μέθοδος ιδιοδεκτικής βιοανατροφοδότησης). Τέλος, το Combination Taping επιδρά στον πόνο (οξύ ή χρόνιο), βελτιώνοντας στα χαρακτηριστικά του αλλά βοηθά και στην ελάττωση του μέσω της ενεργοποίησης του μηχανοϋποδοχέων που ανταποκρίνονται στα επώδυνα ερεθίσματα.
Πλέον των αντενδείξεων και των προφυλάξεων που πρέπει να λαμβάνονται πάντα υπόψιν και αφορούν την εφαρμογή μία τεχνικής kinesiotape, είναι σημαντικό να αποφεύγονται περιπτώσεις ασθενών:
Συμπερασματικά, η “Συνδυασμένη Περίδεση” (Combination Taping) είναι η πλέον σύγχρονη τεχνική περίδεσης με πληθώρα εφαρμογών σε αθλητικέ κακώσεις αλλά και στην καθημερινή κλινική πρακτική που σκοπό έχει τη μείωση των αλγεινών συμπτωμάτων και την αποκατάσταση της φυσιολογικής λειτουργικής κινητικότητας. Σταθεροποιεί καλύτερα την άρθρωση επιτρέποντας την καλύτερη λειτουργική μυϊκή δράση, χωρίς να αδρανοποιούνται τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε μία ταινίας και μία σωστή εφαρμογή έχει ως αποτέλεσμα το σχηματισμό ενός λειτουργικού νάρθηκα .
Πηγή
Κουφός, Α. (2020). Συνδυασμένη Περίδεση (Combination Taping). Αθήνα: ITME Ltd.