Η τενοντίτιδα είναι μια παθολογία που μπορεί να επηρεάσει πολλές αρθρώσεις στο σώμα, αλλά το γόνατο και πιο συγκεκριμένα ο επιγονατιδικός τένοντας φαίνεται να είναι πιο επιρρεπής. Επαναλαμβανόμενες κινήσεις σε συνδυασμό με φόρτιση, όπως τρέξιμο, άλματα , μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό που είναι γνωστός ως τενοντίτιδα επιγονατιδικού τέντοντα (jumper’s knee).
Τενοντίτιδα επιγονατιδικού τένοντα (Jumper’s Knee)
Ο επιγονατιδικός τένοντας διαδραματίζει έναν κεντρικό ρόλο στη λειτουργία των κάτω άκρων. Ο ίδιος αποτελεί τον συνδετικό κρίκο μεταφοράς ενέργειας και δημιουργίας κίνησης επιτρέποντας την έκταση του γόνατος, το λάκτισμα μιας μπάλας, την ανάβαση μιας ανηφόρας όπως και τη πραγματοποίηση ενός άλματος . Η τενοντίτιδα επιγονατιδικού τένοντα είναι ένας συνηθισμένος τραυματισμός υπέρχρησης που προκαλείται από επαναλαμβανόμενα φορτία στον τένοντα. Το φορτίο οδηγεί σε μικροσκοπικές ρήξεις στον τένοντα, τις οποίες το σώμα σας προσπαθεί να επιδιορθώσει. Αλλά καθώς οι ρήξεις του τένοντα πολλαπλασιάζονται, προκαλούν πόνο από φλεγμονή και εξασθένιση του τένοντα.
Αυτή η κατάσταση εμφανίζεται συχνότερα στους αθλητές που κάνουν επαναλαμβανόμενα άλματα, έτσι η τενοντίτιδα του επιγονατιδικού τένοντα συχνά αποκαλείται «γόνατο του άλτη». Η συγκεκριμένη τενοντίτιδα παρατηρείται συχνότερα σε άτομα που συμμετέχουν σε αθλήματα όπως του μπάσκετ και του βόλεϊ, αν και μπορεί παρουσιαστεί και σε δρομείς όπως και άλλους τύπους αθλητών. Η συγκεκριμένη παθολογία αποτελεί περίπου το 5% όλων των τραυματισμών.
Ο πόνος αποτελεί το πρώτο σύμπτωμα της τενοντίτιδας επιγονατιδικού τένοντα, συνήθως, ανάμεσα στην επιγονατίδα και στο σημείο που ο τένοντας συνδέεται με την κνήμη σας. Ο πόνος στο γόνατό μπορεί αρχικά να είναι παρόν μόνο όταν ξεκινάτε σωματική άσκηση ή αμέσως μετά από έντονη προπόνηση. Μπορεί να επιδεινωθεί μέχρι να αρχίσει να παρεμβαίνει στην ικανότητά σας να αθληθείτε ακόμα και στις καθημερινές δραστηριότητες. Τελικά, θα παρεμβαίνει στις καθημερινές κινήσεις, όπως το ανέβασμα σκαλοπατιών ή η το κάθισμα σε μια καρέκλα.
Αγνοώντας τα προειδοποιητικά σημάδια του σώματός σας, θα μπορούσατε να προκαλέσετε όλο και μεγαλύτερες ρήξεις στον επιγονατιδικό τένοντα. Ο πόνος στο γόνατο και η μειωμένη λειτουργικότητα μπορεί να επιμείνουν αν δεν αντιμετωπισθεί σωστά το πρόβλημα και υπάρχει ο κίνδυνος επιδείνωση σε μια πιο σοβαρή εικόνα τενοντοπάθειας.
Επιλογές θεραπείας
Η τενοντίτιδα επιγονατιδικού τένοντα μπορεί να επιδεινωθεί χωρίς την κατάλληλη θεραπεία. Αυτό τελικά θα έχει ως αποτέλεσμα τον εκφυλισμό του τένοντα. Αυτή η παθολογία είναι πολύ συχνή σε αθλητές και μπορεί επηρεάζει περισσότερο από το 20% αθλητών που μετέχουν σε αλτικές δραστηριότητες. Η πλήρης ανάρρωση διαρκεί από έξι έως δώδεκα μήνες μετά τη σωστή αντιμετώπιση και τον κύκλο φυσικοθεραπειών. Ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει παυσίπονα, έναν ιμάντα επιγονατιδικού τένοντα ή ενέσεις κορτιζόνης. Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να συνιστάται χειρουργική επέμβαση. Θα πρέπει περιορίσετε τα φορτία που ασκούνται στο γόνατο όσο το δυνατόν περισσότερο, ενώ πραγματοποιηται η θεραπεία, περιορίζοντας σημαντικά τις δραστηριότητές σας.
Η ομάδα του Κτησίας Αποκατάσταση μπορεί να βοηθήσει στην ταχεία ανάκαμψη, επιτρέποντάς σας να διατηρήσετε τον ενεργό τρόπο ζωής σας και να συνεχίσετε τις αθλητικές σας δραστηριότητες. Μέσα από την εξαιρετικά στοχευμένη, μη επεμβατική χειρωνακτική θεραπεία και το πρόγραμμα ενεργού ανάκαμψης με ασκήσεις προοδευτικής επιβάρυνσης , μπορούμε συχνά να μειώσουμε τον πόνο σας σε ελάχιστες μόνο επισκέψεις και να επανέλθετε γρήγορα στις κανονικές σας δραστηριότητες.