ΠΟΝΟΣ ΣΤΟΝ ΑΥΧΕΝΑ; Τρόποι αντιμετώπισης

Διατάσεις για την αντιμετώπιση του πόνου στον αυχένα

Η κακή στάση του σώματος μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα το κεφάλι μας να γείρει μπροστά και να κυρτώσουν οι ώμοι μας, πιέζοντας τους μυς του στήθους και του λαιμού και τελικά προκαλώντας πόνο στον αυχένα. Η φυσικοθεραπεία, μεταξύ άλλων, μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού με διάφορες μεθόδους, όπως οι διατάσεις, ορισμένες εκ των οποίων παρουσιάζονται παρακάτω.

Εικόνα 1 – Κάμψη αυχένα

Στεκόμαστε όρθιοι με τα πόδια ανοιχτά στο πλάτος των ώμων ή καθόμαστε οκλαδόν στο έδαφος. Τοποθετούμε το κεφάλι μας κεντρικά πάνω από τους ώμους μας. Φέρνουμε αργά το πηγούνι μας με κατεύθυνση προς τα κάτω προς το στήθος μας, μέχρι να αισθανθούμε ένα ελαφρύ τράβηγμα στο πίσω μέρος του λαιμού μας. Κρατάμε αυτή τη διάταση για 5 έως 10 δευτερόλεπτα και στη συνέχεια επιστρέφουμε σε κανονική θέση.

Εικόνα 2 – Πλάγιες κάμψεις αυχένα

Στεκόμαστε όρθιοι σε ουδέτερη θέση, κοιτάζοντας ευθεία μπροστά, με το κεφάλι μας στο κέντρο των ώμων μας. Γέρνουμε αργά το αυτί μας προς τον ώμο μέχρι να αισθανθούμε ένα τράβηγμα στο πλάι του λαιμού μας και μένουμε για 5 δευτερόλεπτα. Αποφεύγουμε να ανασηκώσουμε τους ώμους μας ή να γείρουμε το κεφάλι μας προς τα εμπρός ή προς τα πίσω κατά τη διάρκεια αυτής της διάτασης. Αργά επιστρέφουμε το κεφάλι μας στην αρχική του θέση και δοκιμάζουμε την ίδια διάταση στην άλλη πλευρά.

Εικόνα 3 – Διάταση ανελκτήρα ωμοπλάτης

Στεκόμαστε δίπλα σε μια πόρτα και σηκώνουμε το χέρι μας ώστε ο αγκώνας να έρθει στο ύψος των ώμων. Ακουμπάμε τον αγκώνα μας στο πλάι του πλαισίου της πόρτας. Γέρνουμε το πηγούνι μας προς τα κάτω και προς την κλείδα απέναντι από το ανασηκωμένο μας χέρι μέχρι να αισθανθούμε ένα τράβηγμα στο πίσω μέρος και στο πλάι του λαιμού μας. Κρατάμε αυτή τη θέση για 30 δευτερόλεπτα και επαναλαμβάνουμε για την άλλη πλευρά, εάν είναι απαραίτητο.

Εικόνα 4 – Διάταση γωνίας

Στεκόμαστε απέναντι από μια γωνία ενός δωματίου ή μιας πόρτας. Τοποθετούμε τους βραχίονές μας σε κάθε τοίχο και τους αγκώνες μας ελαφρώς κάτω από το επίπεδο των ώμων. Σκύβουμε προς τα εμπρός μέχρι να αισθανθούμε ένα τράβηγμα στο στήθος μας κάτω από την κλείδα. Κρατάμε αυτό το τέντωμα για 30 έως 60 δευτερόλεπτα και επιστρέφουμε αργά στην αρχική θέση.

Οι παραπάνω ασκήσεις και διατάσεις προτείνεται να γίνονται κάθε μέρα με μεγάλη προσοχή και χωρίς να μπαίνουμε στα όρια του πόνου. Εάν αισθανθούμε πόνο ή η διάταση είναι εξαιρετικά άβολη, πιθανόν ξεπερνάμε τις δυνατότητες του σώματός μας. Εάν συμβεί αυτό, σταματάμε και επανατοποθετούμε το σώμα μας για να βρούμε το σημείο, όπου αισθανόμαστε ένα ανεκτό τράβηγμα.