Ασκήσεις για δυνατή πλάτη , χωρίς πόνους

 Όλο και περισσότεροι άνθρωποι στις μέρες μας υποφέρουν από ενοχλήσεις στην πλάτη, στον αυχένα και τους ώμους που γίνονται όλο και εντονότεροι, ειδικά όταν ξοδεύετε ώρες ατέλειωτες καθισμένοι στην καρέκλα του γραφείου, μέσα στο αυτοκίνητο ή σκυμμένοι πάνω από το κινητό τηλέφωνο. Η κακή στάση σώματος επιβαρύνει τη σπονδυλική στήλη.

Ο τρόπος για να απαλλαγείτε από την δυσφορία αυτή, αλλά και να την προλάβετε πριν καν εμφανιστεί είναι η σταθεροποίηση και η ενδυνάμωση του κορμού σας με ασκήσεις που προλαμβάνουν την αδυναμία και τον πόνο. Χρησιμοποιώντας κυρίως το σωματικό βάρος, οι παρακάτω ασκήσεις θα σας βοηθήσουν να τονώσετε τους μύες της πλάτης, βελτιώνοντας τη λειτουργικότητά σας και την υγεία σας. Η ενίσχυση και ενδυνάμωση του κορμού θα σας απαλλάξει από πόνους και ενοχλητικά πιασίματα.

Άσκηση Plank

Η σανίδα είναι η καλύτερη άσκηση για την συνολική βελτίωση του κορμού. Ξεκινάτε ακουμπώντας στο πάτωμα τα χέρια και τα γόνατά σας. Τοποθετήστε τις παλάμες σας ακριβώς κάτω από τους ώμους. Οδηγήστε τα πόδια πίσω, ένα κάθε φορά. Για περισσότερη σταθερότητα, φέρτε τα πόδια σας σε μεγαλύτερη απόσταση από τους γοφούς. Διατηρήστε μια ευθεία γραμμή από τις φτέρνες μέχρι το πάνω μέρος του κεφαλιού, κοιτάζοντας προς τα κάτω στο πάτωμα, με το βλέμμα ελαφρώς μπροστά. Τώρα, σφίξτε τους κοιλιακούς, τους τετρακέφαλους, τους γλουτούς και μείνετε σε αυτή τη θέση για 20 δευτερόλεπτα περίπου. Ξεκουραστείτε και επαναλάβετε άλλες 2 φορές.

Άσκηση Bridge

Ξαπλώστε στο πάτωμα με την πλάτη στο έδαφος και τα χέρια στα πλάγια. Λυγίστε τα γόνατά σας με τα πέλματα να ακουμπούν στο έδαφος. Διατηρώντας σφιχτούς τους γλουτούς, σηκώστε τους από το πάτωμα μαζί με τη μέση. Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε κυρίως του μύες των γλουτών για να σηκώσετε το βάρος του σώματος σας και δεν ασκείτε πίεση με τα πόδια. Επαναλάβετε την κίνηση 10 φορές. Προτείνουμε 3 σετ των 10 επαναλήψεων.

 

Άσκηση Snow Angel

Ξαπλώστε στο έδαφος σε πρηνή θέση,  με τα χέρια πάνω από το κεφάλι,  να δημιουργούν μια ευθεία με τα πόδια. Με το βλέμμα αρχικά στραμμένο στο έδαφος, σηκώστε τα πόδια και το στήθος από το πάτωμα μετακινώντας τα χέρια σιγά σιγά προς τα πίσω και κάτω. Επιστρέψτε σιγά σιγά με την ίδια κίνηση στην αρχική σας θέση. Επαναλάβετε 10 φορές σε 3 σετ.

 

Άσκηση Superman

Ξεκινήστε από την τετραποδική θέση σώματος,  με τις παλάμες κάτω από τους ώμους και τα γόνατα στην ίδια ευθεία με τους γοφούς. Σηκώνοντας ευθεία μπροστά και ευθεία πίσω το αριστερό χέρι και αντίστοιχα το δεξί πόδι, φροντίστε το σώμα σας να δημιουργεί μια ευθεία. Κρατήστε σφιχτό τον κορμό και δοκιμάστε εναλλάξ με το άλλο χέρι και πόδι. Κάντε 10 επαναλήψεις σε 3 σετ.