6 μύθοι για τη φυσικοθεραπεία

Οι φυσικοθεραπευτές είναι επαγγελματίες υγείας που εξειδικεύονται στη κίνηση που μπορούν να συμβάλουν στη μείωση του πόνου , την βελτίωση ή την ανάκτηση της κινητικότητας ενώ είναι υπεύθυνοι για την προώθηση της φυσικής δραστηριότητας δια βίου.

Υπάρχουν όμως κάποιες κοινές παρανοήσεις που συχνά αποθαρρύνουν τους ανθρώπους να αναζητούν φυσικοθεραπεία.
Ήρθε η ώρα να καταργηθούν 6 κοινοί μύθοι σχετικά με τη φυσικοθεραπεία:

Μύθος 1:  Η φυσικοθεραπεία είναι επώδυνη.

Γεγονός: Οι φυσικοθεραπευτές επιδιώκουν να ελαχιστοποιήσουν τον πόνο και τη δυσφορία σας – συμπεριλαμβανομένου του χρόνιου ή μακροχρόνιου πόνου. Δουλεύουν μέσα στο κατώφλι του πόνου σας για να σας βοηθήσουν να θεραπευτείτε και να αποκαταστήσετε την χαμένη κίνηση και λειτουργικότητά σας. Σε πρόσφατη έρευνα διαπιστώθηκε πως παρόλο που το 71% των ανθρώπων που δεν επισκέφθηκαν ποτέ έναν φυσιοθεραπευτή θεωρούν ότι η φυσιοθεραπεία είναι οδυνηρή, ο αριθμός αυτός μειώνεται σημαντικά μεταξύ των ασθενών που έχουν δει έναν φυσιοθεραπευτή το τελευταίο έτος.

Μύθος 2:  Η φυσικοθεραπεία είναι μόνο για τραυματισμούς και ατυχήματα.

Γεγονός: Οι φυσικοί θεραπευτές κάνουν πολλά περισσότερα από απλά να διατείνουν ή να ενισχύσουν τους αδύναμους μύες μετά από ένα τραυματισμό ή μια χειρουργική επέμβαση. Είναι ειδικευμένοι στην αξιολόγηση και τη διάγνωση πιθανών προβλημάτων πριν οδηγήσουν σε πιο σοβαρούς τραυματισμούς ή καταστάσεις αναπηρίας – από το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα και τον παγωμένο ώμο έως τους χρόνιους πονοκεφάλους και την οσφυαλγία, για να αναφέρουμε μερικές.

Μύθος 3:  Ο οποιοσδήποτε επαγγελματίας υγείας μπορεί να κάνει φυσικοθεραπεία.

Γεγονός: Παρόλο που το 42% των ασθενών γνωρίζει ότι η φυσικοθεραπεία μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο από έναν πτυχιούχο φυσιοθεραπευτή με άδεια, το 37% εξακολουθεί να πιστεύει ότι άλλοι επαγγελματίες του τομέα υγείας μπορούν επίσης να κάνουν φυσικοθεραπεία. Πολλοί φυσιοθεραπευτές επιδιώκουν επίσης την πιστοποίηση τους σε συγκεκριμένους τομείς όπως η νευρολογική, η μυοσκελετική και η καρδιοαναπνευστική φυσικοθεραπεία, με σκοπό τη βέλτιστη παροχή υπηρεσιών για τους ασθενείς τους.

Μύθος 4:  Η φυσικοθεραπεία δεν καλύπτεται από ασφάλιση.

Γεγονός: Οι περισσότερες ασφαλιστικές συμβάσεις καλύπτουν κάποια μορφή φυσικοθεραπείας. Πέρα από την ασφαλιστική κάλυψη, η φυσικοθεραπεία έχει αποδειχθεί ότι μειώνει το κόστος βοηθώντας τους ασθενείς να αποφεύγουν περιττές απεικονιστικές εξετάσεις, χειρουργικές επεμβάσεις ή συνταγογραφούμενα φάρμακα. Η φυσική θεραπεία μπορεί επίσης να μειώσει το κόστος αποκατάστασης στα ασφαλιστικά ταμεία βοηθώντας τους ασθενείς να αποφύγουν πτώσεις ή αντιμετωπίζοντας καταστάσεις χρόνιων παθήσεων.

Μύθος 5:  Το χειρουργείο είναι η μόνη επιλογή.

Γεγονός: Σε πολλές περιπτώσεις, η φυσικοθεραπεία έχει αποδειχθεί ότι είναι τόσο αποτελεσματική όσο η χειρουργική επέμβαση για τη θεραπεία ενός ευρέου φάσματος καταστάσεων – από ρήξεις στροφικού πετάλου και τις εκφυλιστική παθήσεις μεσοσπονδυλιου δίσκου, μέχρι τις ρήξεις μηνίσκου και ορισμένες μορφές οστεοαρθρίτιδας του γόνατος. Εκείνοι που είδαν πρόσφατα έναν φυσιοθεραπευτή το γνωρίζουν ότι είναι αλήθεια, ενώ το 79% πιστεύει ότι η φυσικοθεραπεία μπορεί να αποτελέσει εναλλακτική και αποτελεσματική λύση έναντι της χειρουργικής επέμβασης.

Μύθος 6:  Μπορώ να κάνω φυσικοθεραπεία μόνος μου.

Γεγονός: Η συμμετοχή του ασθενούς είναι το κλειδί για ένα επιτυχημένο θεραπευτικό πρόγραμμα , αλλά κάθε ασθενής χρειάζεται την περίθαλψη και την καθοδήγηση εξειδικευμένου φυσιοθεραπευτή. Ο θεραπευτής σας θα αξιοποιήσει την εξειδικευμένη εκπαίδευση του, την κλινική του εμπειρία και τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα ερευνητικά στοιχεία για να αξιολογήσει τις ανάγκες σας και να κάνει μια αξιολόγηση πριν δημιουργήσει ένα εξατομικευμένο σχέδιο αποκατάστασης.