«Παγωμένος ώμος» 4 εύκολες ασκήσεις αποκατάστασης για το σπίτι

Φυσικοθεραπεία στο Ηράκλειο | Γάζι | Παγωμένος ώμος

Τι είναι ο «παγωμένος ώμος»;

Ο παγωμένος ώμος εμφανίζεται με φλεγμονή και δυσκαμψία λόγω του συνδετικού ιστού ο οποίος καλύπτει την άρθρωση του ώμου. Κάποιες  φορές ο αρθρικός θύλακας της άρθρωσης του ώμου φλεγμένει και σφίγγει την άρθρωση. Όταν αυτό συμβεί τότε σημαίνει ότι έχεις το σύνδρομο του παγωμένου ώμου.

Ο παγωμένος ώμος έχει τρία στάδια:

1ο: Εμφανίζεται έντονος, συνεχόμενος πόνος που αντανακλάται προς τα κάτω, φτάνοντας μέχρι τον καρπό ενώ η κίνηση είναι περιορισμένη για δύο έως τρεις εβδομάδες.

2ο: Υπάρχει μία δυσκαμψία στις κινήσεις του ώμου, πόνος κατά την κίνηση ενώ δεν μπορείς να σηκώσεις, να τεντώσεις ή να στρίψεις το χέρι σου.

3ο: Σ’ αυτό το στάδιο ξεκινά η αποκατάσταση της κίνησης.

 

Πώς να απαλλαγείτε από τον πόνο

Φαρμακευτική αγωγή: Στην αρχή τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα και οι ενέσεις στεροειδών, αν και θεωρούνται η κατάλληλη αγωγή, προσφέρουν μικρή μόνο ανακούφιση από τον πόνο ενώ τα αντιφλεγμονώδη μπορεί να ερεθίσουν το στομάχι σας. Η καλύτερη λύση είναι ο συνδυασμός αναλγητικών με κρυοθεραπεία για την αντιμετώπιση του έντονου πόνου.

Φυσικοθεραπεία: Η φυσικοθεραπεία ξεκινά όταν δεν νιώθετε πόνο και περιλαμβάνει επαναλαμβανόμενες ασκήσεις στο περιορισμένο εύρος κίνησης, όπως η έσω στροφή, η κάμψη και η έκταση του ώμου. Οι ασκήσεις επαναλαμβάνονται 12 φορές η κάθε μία, 3- 4 φορές την ημέρα.

4 εύκολες ασκήσεις αποκατάστασης για το σπίτι

Αυτές οι ασκήσεις μπορούν να γίνουν στο σπίτι σας με τη χρήση ενός κονταριού (π.χ. της σκούπας).

  1. Από όρθια θέση κρατάτε οριζόντια το κοντάρι, στο ύψος της λεκάνης. Χωρίς να λυγίσετε τους αγκώνες μεταφέρετε το κοντάρι στη δεξιά πλευρά και επιστρέφετε στην αρχική θέση. Επαναλαμβάνετε 20 φορές. Κάνετε την ίδια άσκηση από την αριστερή πλευρά.
  2. Από όρθια θέση κρατήστε με τα δυο σας χέρια το κοντάρι οριζόντια μπροστά από την λεκάνη σας και κάνετε άρσεις πάνω από το κεφάλι σας. Επαναλάβετε 20 φορές.
  3. Πιάστε το κοντάρι πίσω από το σώμα και κρατήστε το σε οριζόντια θέση. Απομακρύνετε το κοντάρι από το σώμα σας και προς τα επάνω και επαναφέρετε το στην αρχική θέση. Επαναλάβετε 20 φορές.
  4. Πιάστε το κοντάρι κάθετο πίσω από την πλάτη. Το δεξί σας χέρι να είναι στην πάνω μεριά και το αριστερό στην κάτω. Οδηγήστε το κοντάρι προς το ταβάνι, μετά προς το πάτωμα και σταματήστε στη μέση. Επαναλάβετε 20 φορές, αλλάξτε χέρια (αριστερό πάνω, δεξί κάτω) και κάντε άλλες 20 επαναλήψεις.