Για κάποιον που υποφέρει από πόνο, το να του πει κάποιος “ο πόνος είναι στο μυαλό σου”, δεν είναι ίσως και τόσο καλή ιδέα, καθώς μπορεί να προκληθεί απογοήτευση ή εκνευρισμός. Αυτό που πολλοί άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν είναι ότι ο πόνος είναι μια σύνθετη διαδικασία και το μυαλό επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την αντίληψη που όλοι έχουμε για τον πόνο.
Όλα τα είδη πόνου, ανεξαρτήτως της αιτίας εκδήλωσής τους, πρέπει να αναγνωριστούν από τον εγκέφαλο και να αποτελέσουν αντικείμενο επεξεργασίας, έτσι ώστε να μπορέσετε να τα διαχειριστείτε αποτελεσματικά. Ο πόνος είναι στην πραγματικότητα ένα σημαντικό μέρος της ανθρώπινης ζωής, καθώς σας επιτρέπει να γνωρίζετε ποιες δραστηριότητες είναι επικίνδυνες. Παράλληλα, σας ενθαρρύνει να ξεκουραστείτε και σε πολλές περιπτώσεις να προστατεύσετε τους κατεστραμμένους ιστούς. Όταν το σώμα χάνει την ικανότητα αντίληψης του πόνου, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω τραυματισμό ή ακόμα και σε θάνατο.
Υπάρχει μια ευρέως γνωστή κατάσταση όπου οι άνθρωποι δεν αισθάνονται καθόλου πόνο, γνωστή ως “συγγενής αναλγησία”. Πρόκειται στην πραγματικότητα μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση και οι άνθρωποι αυτοί κινδυνεύουν να πεθάνουν νέοι. Δεν διαθέτουν κανένα σύστημα προειδοποίησης που να τους προειδοποιεί ότι πρέπει να αναζητήσουν θεραπεία. Μπορεί να είναι δύσκολο να συνειδητοποιήσετε ότι ο πόνος σας βοηθά να επιβιώσετε, είναι ωστόσο μια πραγματικά πολύ σημαντική στρατηγική που χρησιμοποιεί το σώμα μας για να μας προστατεύει.
Ο πόνος δεν συνδέεται πάντα με κάποια ζημιά.
Παρόλο που ο πόνος αποτελεί σημαντικό παράγοντα της ανθρώπινης επιβίωσης, μερικές φορές τα πράγματα δεν κινούνται στη σωστή κατεύθυνση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού είναι ο «φανταστικός» πόνος άκρων, περίπτωση κατά την οποία το άτομο που έχει π.χ υποστεί ακρωτηριασμό, εξακολουθεί να νιώθει έντονο πόνο, μερικές φορές ακόμα και για δεκαετίες μετά την αφαίρεση του άκρου.
Κάποιες φορές ο πόνος μπορεί να γίνει αισθητός στο τραυματισμένο ακίνητο άκρο, ακόμα κι όταν κάποιος βλέπει στον καθρέφτη να κινείται το υγιές του άκρο.
Η σημασία που αποδίδετε στον πόνο και το πώς νιώθετε γι ‘ αυτό θα αλλάξει, επίσης, το πόσο έντονα βιώνετε αυτόν τον πόνο.
Έχετε ποτέ προσέξει μια μελανιά και δεν μπορούσατε να θυμηθείτε πώς την αποκτήσατε; Πρόκειται για μια ζημιά στους μαλακούς ιστούς χωρίς, όμως, ιδιαίτερο πόνο. Από την άλλη πλευρά, αν έχετε υποστεί πρόσφατα ένα έντονο συναισθηματικό τραύμα, μπορεί ένας μικρός τραυματισμός να είναι πολύ δύσκολα διαχειρίσιμος από σας. Κάποιοι άνθρωποι πιστεύουν ότι ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσουμε τον πόνο είναι να τον αγνοήσουμε και να συνεχίσουμε κανονικά όλες τις δραστηριότητές μας. Άλλοι, πάλι, πιστεύουν ότι η καλύτερη αντιμετώπιση του πόνου είναι η ξεκούραση και η διακοπή όλων των δραστηριοτήτων.
Η αντίληψη που έχετε για τον πόνο και ο τρόπος αντίδρασής σας, μπορεί να επιδράσει σημαντικά και στον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλός σας ερμηνεύει τα σημάδια του πόνου.
Η αίσθηση ελέγχου του πόνου είναι, επίσης, πολύ σημαντική. Για τα άτομα που βιώνουν τον πόνο για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς κανέναν τρόπο περιορισμού των συμπτωμάτων, αυτό μπορεί να είναι πολύ οδυνηρό, ιδιαίτερα αν αυτός ο πόνος επηρεάζει την ικανότητά τους να συμμετάσχουν σε δραστηριότητες.
Οι φυσικοθεραπευτές του κέντρου μας είναι εκπαιδευμένοι να σας βοηθούν να αντιμετωπίζετε τον πόνο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει συμβουλευτική και εκπαίδευση σχετικά με το πώς να διαχειριστείτε τον πόνο σας και όχι μόνο τη φυσική θεραπεία του τραυματισμού σας. Μην διστάσετε να μας ρωτήσετε περισσότερα την επόμενη φορά που θα μας επισκεφθείτε.