Τραυματισμοί στο τρέξιμο

Φυσικοθεραπεία και Αποκατάσταση στο Ηράκλειο | Γάζι |
Προσοχή στο… τρέξιμο!

Αν και η αίσθηση ευεξίας που αντλούμε από το τρέξιμο είναι απερίγραπτη, οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις κατά τη διάρκεια του τρεξίματος, μπορεί να είναι επιβαρυντικές για το σώμα. Σαφέστατα, όλοι έχουμε ακούσει ιστορίες ή έχουμε οι ίδιοι βιώσει επίπονους τραυματισμούς που κράτησαν τα αθλητικά μας παπούτσια σε απομόνωση, για εβδομάδες ή και για μήνες.

Είτε τρέχετε για προσωπική σας ευχαρίστηση είτε παίρνετε μέρος σε κάποιον Μαραθώνιο, αργά ή γρήγορα θα νιώσετε κάποια μορφή πόνου. Η πρόληψη των τραυματισμών δεν αποσκοπεί στην ανυπαρξία πόνου, αλλά στη σωστή αντιμετώπισή του όταν εκείνος κάνει την εμφάνισή του. Μια έγκαιρη επίσκεψη στον φυσικοθεραπευτή σας, θα σας βοηθήσει να αποφύγετε τους οξείς τραυματισμούς που μπορούν να σας καθηλώσουν.

Πώς η φυσικοθεραπεία μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη κοινών τραυματισμών;

Ένα ραντεβού με τον φυσικοθεραπευτή, συνιστά έναν πολύ καλό τρόπο για να λάβετε απαντήσεις στα ερωτήματα που έχετε σχετικά με τον πόνο που παρουσιάζετε κατά τη διάρκεια του τρεξίματος.

Είναι ασφαλές να τρέχετε ενώ πονάτε;

Ποια είναι τα συμπτώματα που γίνονται όλο και πιο σοβαρά;

Πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε τον πόνο στο σπίτι;

Ποιες ασκήσεις θα σας βοηθήσουν να συνεχίσετε το τρέξιμο;

Ο φυσικοθεραπευτής σας μπορεί να σας βοηθήσει με πληροφορίες, συμβουλές και θεραπεία προκειμένου να σας κρατήσει ενεργούς και λειτουργικούς, χωρίς τραυματισμούς. Εδώ θα βρείτε τους 6 πιο συνηθισμένους τραυματισμούς κατά τη διάρκεια του τρέξιμου καθώς και την κατάλληλη στιγμή για να επισκεφθείτε τον φυσικοθεραπευτή σας.

1.Γόνατο του δρομέα

Αν και μπορεί να προσβάλει και άλλους αθλητές, αυτοί που πλήττονται πιο συχνά είναι οι δρομείς και ο πόνος εντοπίζεται μέσα ή και γύρω από την επιγονατίδα. Επισκεφθείτε τον φυσικοθεραπευτή σας όταν: Νιώθετε «σουβλιές» στο εξωτερικό ή στο εσωτερικό της επιγονατίδας, κατά την έναρξη του τρεξίματος, γεγονός που στη συνέχεια απομακρύνεται και επιστρέφει ξανά όταν καθίσετε. Αυτό αποτελεί σημάδι ότι η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί χωρίς φυσικοθεραπεία.

2.Τενοντίτιδα του Αχιλλείου

Το 20% περίπου των δρομέων επηρεάζεται από αυτόν τον τραυματισμό, ο οποίος προκύπτει λόγω επαναλαμβανόμενης καταπόνησης του τένοντα, ο οποίος τότε «μαγγώνει» προκαλώντας ενόχληση και πόνο στο πίσω μέρος του ποδιού. Επισκεφθείτε τον φυσικοθεραπευτή σας όταν: Νιώθετε πόνο στη φτέρνα, τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά από το τρέξιμο, ο οποίος μετριάζεται με την εφαρμογή πάγου. Καλό είναι να κλείσετε ραντεβού με τον φυσικοθεραπευτή σας πριν εκδηλωθεί πόνος, ακόμα κι όταν δεν τρέχετε.

3.Τραυματισμοί των μηριαίων

Οι μηριαίοι μύες αποτελούν την πλειονότητα των μυών στο πίσω μέρος των μηρών, προωθώντας σας προς τα εμπρός κατά τη διάρκεια του τρεξίματος. Οι τραυματισμοί που εμπλέκονται σε αυτήν την ομάδα μπορεί να αποτελούν ζήτημα για την ευελιξία ή την αντοχή. Σε αυτήν την περίπτωση απαιτείται πολύς χρόνος για να θεραπευτούν οι τραυματισμοί αυτοί, οι οποίοι σχετίζονται συνήθως με την ακατάλληλη φυσικοθεραπεία ή την βεβιασμένη  επανένταξη  στην προπόνηση. Επισκεφθείτε τον φυσικοθεραπευτή σας όταν: Παρουσιάζετε συνεχή πόνο ή σφίξιμο στο πίσω μέρος των ποδιών σας όταν τρέχετε και τον οποίο προσπαθείτε να απαλύνετε χαλαρώνοντας τον ρυθμό σας.

4.Πελματιαία απονευρωσίτιδα.

Αποτελεί μια φλεγμονή της πελματιαίας περιτονίας και βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των τραυματισμών. Εμφανίζεται με πόνο που είναι πιο έντονος κατά την έγερση από το κρεβάτι μετά τον ύπνο και γίνεται πιο ήπιος μετά τα πρώτα βήματα. Επισκεφθείτε τον φυσικοθεραπευτή σας όταν: Νιώθετε πόνο στο πόδι όταν πρωτοσηκώνεστε από το κρεβάτι ή κατά τα πρώτα βήματα του τρεξίματος. Πρόκειται για πόνο που μπορεί έπειτα να εξαφανιστεί, αλλά αν θέλετε να τον αποφύγετε, καλό είναι να συμβουλευτείτε τον φυσικοθεραπευτή σας το συντομότερο δυνατόν.

5. Σύνδρομο τριβής της Λαγονοκνημιαίας Ταινίας

Πρόκειται για σύνδρομο καταπόνησης, εξαιτίας της επαναλαμβανόμενης τριβής του κατώτερου τμήματος της Λαγονοκνημιαίας Ταινίας πάνω στον έξω μηριαίο κόνδυλο, δηλ. στην εξωτερική επιφάνεια του γόνατος. Συνήθως χαρακτηρίζεται από έντονο διαπεραστικό πόνο μετά από πίεση του έξω μηριαίου κονδύλου, 2-3εκ. πάνω από την άρθρωση του γονάτου. Επισκεφθείτε τον φυσικοθεραπευτή σας όταν: Κατά τη διάρκεια των 2-3χλμ του τρεξίματος σας, αρχίζετε να νιώθετε πόνο και σφίξιμο στο εξωτερικό του γονάτου σας. Εάν συνεχίσετε περπατώντας, ο πόνος εξαφανίζεται, αλλά αυτό σημαίνει ότι ήρθε η ώρα για επίσκεψη στον φυσικοθεραπευτή σας.

6. Κάταγμα κόπωσης

Για τους δρομείς, η συνεχής δραστηριότητα μπορεί να προκαλέσει υπερβολική πίεση στα κόκαλα, τα πόδια ή τα οστά της φτέρνας και να οδηγήσει σε κάταγμα κόπωσης – τον σοβαρότερο, ίσως, από όλους τους τραυματισμούς. Όντας διαφορετικό από ένα οξύ κάταγμα που μπορεί να συμβεί ξαφνικά, το κάταγμα κόπωσης συμβαίνει σταδιακά, γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να αποφευχθεί. Επισκεφθείτε τον φυσικοθεραπευτή σας όταν: Νιώθετε πόνο κατά το τρέξιμο ή κατά την ορθοστασία για μεγάλο χρονικό διάστημα.  Η φυσικοθεραπεία μπορεί, αναμφίβολα να σας βοηθήσει να ανακάμψετε από έναν τραυματισμό, αν και στόχος θα πρέπει να είναι πρώτα η πρόληψη και έπειτα η αντιμετώπιση. Στο Κέντρο μας, Κτησίας Αποκατάσταση, μπορείτε να απευθυνθείτε ικανοποιώντας πρώτα αυτόν τον στόχο, λαμβάνοντας δηλαδή τις κατάλληλες συμβουλές και οδηγίες προκειμένου να απολαμβάνετε το τρέξιμό σας χωρίς τραυματισμούς.