Διατηρήστε την ψυχική σας υγεία και τη φυσική σας κατάσταση, στην εποχή του COVID-19

Η πανδημία του κορωνοϊού, εκτός από τις απειλητικές συνέπειες που μπορεί να έχει για τη ζωή, έχει σημαντικές επιπτώσεις σε πολλές εκφάνσεις της ζωής μας. Ωστόσο, η μείωση των κοινωνικών επαφών δε συνεπάγεται άρση της φυσικής δραστηριότητας αλλά ούτε και αποχή από τη φυσικοθεραπευτική φροντίδα. Το αντίθετο μάλιστα.

Η καθημερινή σωματική δραστηριότητα και η παροχή φυσικοθεραπευτικής φροντίδας, ανάλογα με την ηλικία και τη σωματική ικανότητα του καθενός, βοηθά στη διατήρηση και τη βελτίωση της συνολικής μας υγείας.

Εκτός από τα προφανή οφέλη της εκγύμνασης στη ζωή μας -βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας, έλεγχο του βάρους, ενδυνάμωση των οστών και των μυών, η φυσική δραστηριότητα, σύμφωνα με τη Νευροεπιστήμη, ενισχύει την εγκεφαλική λειτουργία και την υγεία και βοηθά στην αναχαίτιση της πτώσης της νοητικής λειτουργίας της με το πέρασμα του χρόνου.

Ωστόσο, η υιοθέτηση ενός ασφαλούς τρόπου εκγύμνασης χρειάζεται ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα που θα εδράζεται στις ιδιαίτερες ανάγκες μας. Η άσκηση, προκειμένου να είναι θεραπευτική, θα πρέπει να σχεδιάζεται από φυσικοθεραπευτές που γνωρίζουν εξαιρετικά καλά τη φυσιολογία του σώματος και τον τρόπο που λειτουργεί η άσκηση σε κάθε τύπο σώματος. Οι φυσικοθεραπευτές μπορούν να κρίνουν εάν και πότε ο ασκούμενος θα εμπλουτίσει ή θα αλλάξει το πρόγραμμα του.  

Η σωματική άσκηση βοηθά στον έλεγχο του άγχους. Ο διαλογισμός, η σωστή αναπνοή (όχι μόνο κατά τη διάρκεια της άσκησης), η συγκέντρωση στο «εδώ και τώρα», η λεκτική επικοινωνία (καλέστε τους φίλους σας τηλεφωνικά. Μη μένετε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης), και φυσικά η σωματική άσκηση, θεωρούνται οι πλέον ενδεδειγμένοι τρόποι για να νιώσουμε πιο αισιόδοξα, πιο δυνατοί.

Κινηθείτε: Δε χρειάζεται να τρέξετε για να νιώσετε ότι ασκείστε. Οποιαδήποτε μορφή άσκησης, από τη yoga έως και το περπάτημα, έχει αποδεδειγμένα ευεργετική επίδραση στην αντιμετώπιση του άγχους. Μία γρήγορη βόλτα και ασκήσεις διατάσεων, μπορεί να αποδειχτούν σωτήριες για τη διαχείριση του άγχους στη ζωή μας.

Επίσης, η φυσικοθεραπευτική προσέγγιση θα σας βοηθήσει να ανακαλύψετε όλες τις τεχνικές χαλάρωσης που ταιριάζουν στο δικό σας τρόπο ζωής, να σας εκπαιδεύσει στη διαφραγματική αναπνοή, να σας μιλήσει για την αξία της αναπνοής στη διατήρηση ενός υγιούς πνεύματος και σώματος και να σας δείξει μία σειρά διατάσεων και θεραπευτικών ασκήσεων, τις οποίες εάν εκτελείτε καθημερινά, έστω και για 10 λεπτά, θα διαπιστώσετε γρήγορα τη μείωση του στρες στην καθημερινότητα σας.