ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

Καλέστε μας ή συμπληρώστε τη φόρμα
και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας

Tennis Elbow

Φυσικοθεραπεία και Αποκατάσταση στο Ηράκλειο | Γάζι |
Tennis elbow

Ο σημερινός τρόπος ζωής καθιστά αναγκαία τη συμμετοχή όλων – ενηλίκων, εφήβων και παιδιών – σε αθλητικές και γυμναστικές δραστηριότητες. Επίσης, τα προγράμματα άσκησης για τα παιδιά ( ιδιωτικά ή οργανωμένα δημόσια) περιλαμβάνουν συχνά εντατική επαναλαμβανόμενη προπόνηση, με πολλές απαιτήσεις για την αντιμετώπιση του έντονου συναγωνισμού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι νεαροί αθλητές και όχι μόνο να εκτίθενται σε κίνδυνο ποικίλων κακώσεων, με κυριότερη και συχνότερη εκείνης της «υπέρχρησης», γνωστής ως «overuse injury».

Η μορφή αυτή της κάκωσης οφείλεται στους συνεχείς μικροτραυματισμούς του μυοσκελετικού συστήματος.

Οι κακώσεις από υπερχρήση στην περιοχή του αγκώνα οφείλονται σε επανειλημμένες μικροκακώσεις της κοινής έκφυσης των εκτεινόντων ή των καμπτήρων του καρπού και των δακτύλων και σε παράλληλη λειτουργική ανεπάρκεια των μυϊκών στοιχείων, που υποστηρίζουν την άρθρωση του αγκώνα.

Η μη σωστή όμως θεραπεία του μικροτραυματισμού, που μεταπίπτει σε χρόνια μορφή και οι συχνές επαναλήψεις του οδηγούν σε κάκωση υπερχρήσης.

Στις κακώσεις αυτές περιλαμβάνονται: η έξω και έσω επικονδυλίτιδα του αγκώνα, η τενοντίτιδα του τρικεφάλου βραχιονίου, η διαχωριστική οστεοχονδρίτιδα του κονδύλου του βραχιονίου, το σύνδρομο του ωλενίου σωλήνα και το σύνδρομο του ραχιαίου (οπισθίου) μεσοστέου νεύρου.

Έξω Επικονδυλίτιδα

H έξω επικονδυλίτιδα ή αλλιώς ο αγκώνας του τενίστα (tennis elbow) είναι το πιο συχνό σύνδρομο υπερχρήσης στον αγκώνα. Αποτελεί μία παθολογική κατάσταση που εντοπίζεται στην έκφυση των εκτεινόντων μυών του καρπού στην παρακονδύλια απόφυση.

Προκαλείται ύστερα από βίαιες επαναλαμβανόμενες εκτάσεις της πηχεοκαρπικής άρθρωσης. Οι επαναλαμβανόμενες φορτίσεις των τενόντων αυτών υπό αντίσταση, όπως συμβαίνει στο χτύπημα backhand στο tennis, οδηγεί βαθμιαία σε μικρορήξεις στην έκφυση των τενόντων.

Έχει βρεθεί ότι ιδιαίτερα προσβάλλεται ο τένοντας του βραχέος κερκιδικού εκτείνοντα τον καρπό (ERCB).

Επιδημιολογία

Η έξω επικονδυλίτιδα εμφανίζεται 7 φορές πιο συχνά από την έσω επικονδυλίτιδα. Στους ερασιτέχνες αθλητές, παρατηρείται συνήθως έξω επικονδυλίτιδα (90%) και σπανιότερα έσω (10%). Αντίθετα στους επαγγελματίες αθλητές, η σχέση αντιστρέφεται και παρατηρείται 75% έσω και 25% έξω επικονδυλίτιδα. Η μέση συχνότητα στους αθλούμενους είναι 5:1 υπέρ της έξω επι κονδυλίτιδας.

Εμφανίζεται συνήθως σε αθλητές του τέννις και άλλους αθλητές, μολονότι το 95% των πασχόντων δεν ασχολούνται με τον αθλητισμό.

Η έξω επικονδυλίτιδα είναι μια πάθηση, που εμφανίζεται πολύ συχνά στο γενικό πληθυσμό ιδιαιτέρως σε άτομα που κάνουν επαναλαμβανόμενες εργασίες ,όπως πληκτρολόγηση στον Η/Υ.

Το ποσοστό στο γενικό πληθυσμό αγγίζει το 1-3%. Παρατηρείται αύξησης της συχνότητας στο 19%  σε ασθενείς μεταξύ ηλικίας 35-50 ετών και συνδέεται με υψηλά επίπεδα καθώς και τη συχνότητα της δραστηριότητας. Φαίνεται να είναι πιο σοβαρή και μακροχρόνια στις γυναίκες. Το ήμισυ των αθλητών τέννις που κάνουν προπόνηση σε σύλλογο άνω των 30, εμφανίζουν έξω επικονδυλίτιδα.

 

Παράγοντες Κινδύνου

1) Υπερχρησία-υπερκόπωση των μυϊκών στοιχείων που υποστηρίζουν την άρθρωση του αγκώνα.

2) Λειτουργική ανεπάρκεια των μυϊκών στοιχείων που υποστηρίζουν την άρθρωση του αγκώνα.

3) Λανθασμένη τεχνική χτυπημάτων.

4) Λανθασμένη εκλογή ρακέτας (grip).

5) Απότομη αύξηση της έντασης στην προπόνηση.

6) Κακή μυϊκή συνέργεια (μυϊκή ανισορροπία καμπτήρων-εκτεινόντων).

7) Αύξηση της τάσης των χορδών σε υπερβολικό βαθμό.

8) Οι υπερβολικά χρησιμοποιημένες ή βρεγμένες μπάλες.

 

Συμπτωματολογία – Κλινική Εικόνα

Στην έξω επικονδυλίτιδα, παρατηρείται:

  • Φλεγμονή με τη συνοδεία οιδήματος στην έξω επιφάνεια του αγκώνα (παρακονδύλια απόφυση).
  • Ευαισθησία του έξω επικόνδυλου και του εκτατικού μυϊκού συστήματος του πήχη.
  • Πόνος σε περιστροφικές κινήσεις και κινήσεις γροθιάς, ο οποίος μειώνεται όταν κάμπτεται ο αγκώνας.
  • Πόνος σε backhand χτύπημα, συνήθως σε ανώριμους παίχτες.
  • Δυσκαμψία των εκτεινόντων μυών στο αντιβράχιο και τον καρπό.
  • Μυϊκή ανισορροπία και επακόλουθη αδυναμία του αγκώνα με κινητικά προβλήματα.

 

Αποτέλεσμα εικόνας για tennis elbow

Ο πόνος επιτείνεται με τις κινήσεις έκτασης του καρπού στη διάρκεια της άσκησης αλλά και κατά τις καθημερινές ασχολίες, που απαιτούν υπτιασμό και πρηνισμό του αντιβραχίου, σφίξιμο καρπού – παλάμης και στροφικές κινήσεις, όπως το κλείσιμο της βρύσης και η άρση βάρους ή η ανύψωση ενός φλιτζανιού καφέ (τεστ του φλιτζανιού του καφέ).

Οι ακτινογραφίες συχνά είναι φυσιολογικές, αλλά σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να δείξουν σημάδια στον έξω επικόνδυλο ή ασβεστοποίηση του κοινού εκτείνων τένοντα. Η μαγνητική (MRI) σπάνια, είναι απαραίτητη αλλά μπορεί να αποκαλύψει αλλαγές σχετικά με την σταθερότητα των εκτεινόντων μυών του καρπού.

Πρόγραμμα Αποκατάστασης

Η φάση της αποκατάστασης χωρίζεται σε 4 επιμέρους φάσεις:

  • Φάση I: Άμεση φάση κίνησης
  • Φάση II: Ενδιάμεση φάση ( πλήρες εύρος, ελάχιστος πόνος, φυσιολογική μυϊκή δύναμη)
  • Φάση III: Προχωρημένο στάδιο ενδυνάμωσης
  • Φάση IV: Επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες
Φάση Ι

Η πρώτη φάση της αποκατάστασης έχεις ως στόχο την:

  • Μείωση του πόνου και της φλεγμονής.
  • Πρόληψη μυϊκής ατροφίας.
  • Ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων της ακινητοποίησης.
  • Επανάκτηση του εύρους κίνησης χωρίς πόνο.

Έτσι στην πρώιμη φάση της αποκατάστασης, επικεντρωνόμαστε στη μείωση της φλεγμονής και μετέπειτα του πόνου καθώς και στην πρόληψη της μυϊκής ατροφίας.

Τεχνικές κινητοποίησης όπως έλξεις Ι-ΙΙ βαθμού μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη μείωση του πόνου. Κρυοθεραπεία και διέγερση υψηλής τάσης, μπορούν να εφαρμοσθούν όπως απαιτείται για περαιτέρω μείωση της φλεγμονής. Από τη στιγμή που υποχωρήσει η οξεία φλεγμονώδης κατάσταση, θερμά επιθέματα, υδροκινησιοθεραπεία σε ζεστό νερό και υπέρηχα κύματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά την έναρξη της θεραπείας για την προετοιμασία του ιστού για επιμήκυνση και βελτίωση της εκτασιμότητας της κάψουλας και των μυοτενόντιων δομών.

Η πρώιμη φάση της αποκατάστασης επικεντρώνεται στην ενεργοποίηση των μυών και την καθυστέρηση της μυϊκής ατροφίας.

  • Ισομετρικές ασκήσεις εκτελούνται αρχικά για τους καμπτήρες και τους εκτείνοντες μυς του αγκώνα καθώς και για τον καρπό (έκταση,κάμψη,υπτιασμός,πρηνισμός).
  • Ισομετρικές ασκήσεις για την άρθρωση του ώμου, μπορεί να εκτελεστούν κατά τη διάρκεια αυτή της φάσης με προσοχή για αποφυγή εσωτερικών/εξωτερικών δυνάμεων περιστροφής, εάν αυτές είναι επώδυνες.

Ρυθμικές ασκήσεις σταθεροποίησης στον ώμο, για την κάμψη/έκταση-οριζόντια απαγωγή/προσαγωγή-έσω/έξω στροφή και ασκήσεις κάμψης/έκτασης/υπτιασμού/πρηνισμού εκτελούνται για την επανάκτηση της ιδιοδεκτικότητας και του νευρομυϊκού ελέγχου του επικείμενου άνω άκρου.

Φάση ΙΙ

Οι στόχοι σε αυτήν τη φάση της αποκατάστασης, είναι:

  • Ισχυροποίηση του αγκώνα και την ενίσχυση της κινητικότητας των άνω άκρων.
  • Βελτίωση της μυϊκής δύναμης και αντοχής.
  • Επανάκτηση του νευρομυϊκού ελέγχου.

Η ενδιάμεση φάση, όπως ονομάζεται ξεκινάει όταν ο ασθενής επανακτήσει το πλήρες εύρος στις κινήσεις του, ο πόνος και η ευαισθησία έχουν υποχωρήσει πλήρως και όταν οι καμπτήρες και εκτείνοντες μυς του αγκώνα έχουν αποκτήσει την απαιτούμενη δύναμη και αντοχή. Σ’ αυτήν τη φάση δίνεται έμφαση στην ενίσχυση της κινητικότητας αρχικά του αγκώνα και κατ’ επέκταση όλου του άνω άκρου, στη βελτίωση της μυϊκής αντοχής και δύναμης και την αποκατάσταση του νευρομυϊκού ελέγχου της άρθρωσης του αγκώνα.

Οι ασκήσεις ενδυνάμωσης εξελίσσονται κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης και περιλαμβάνουν:

  • Ισοτονικές συσπάσεις, αρχίζοντας με ομόκεντρες και προχωρώντας σε έκκεντρες συσπάσεις.
  • Έμφαση δίνεται στην κάμψη και στην έκταση του αγκώνα, στην κάμψη και την έκταση του καρπού και στον πρηνισμό και υπτιασμό του πήχη.
  • Δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην ενδυνάμωση των στροφέων του ώμου και της ωμοπλάτης ( ελάσσων/μείζων στρογγύλος, υπερακάνθιος, υπακάνθιος).

 

elbow pro and supi exercises.jpgelbow exercises1.jpgstrofiko petalo.jpg

 

Οι ασκήσεις νευρομυϊκού ελέγχου ξεκινάει σ’ αυτήν τη φάση, με σκοπό να ενισχυθεί η ικανότητα του μυ να ελέγχει και να προσαρμόζει την άρθρωση κατά τη διάρκεια των αθλητικών δραστηριοτήτων.

Εφαρμόζονται ασκήσεις ιδιοδεκτικής νευρομυϊκής διευκόλυνσης με ρυθμική σταθεροποιήση και αντίστροφη αντίσταση στην κάμψη του αγκώνα και του καρπού.

Φάση ΙΙΙ

Η τρίτη φάση του προγράμματος αποκατάστασης περιλαμβάνει δραστηριότητες και ασκήσεις, με στόχο την προετοιμασία του ασθενούς ή του αθλητή για επάνοδο στις καθημερινές δραστηριότητες ή τη συμμετοχή του στις απαιτητικές αθλητικές δραστηριότητες.

Κριτήρια για προώθηση σε αυτήν τη φάση της αποκατάστασης:
  • Πλήρες και χωρίς πόνο εύρος κίνησης.
  • Έλλειψη πόνου και ευαισθησίας.
  • Δύναμη τουλάχιστον 70% του ετερόπλευρου σκέλους.
Στόχοι της Φάσης III
  • Αύξηση της δύναμης στα λειτουργικά επίπεδα.
  • Αύξηση της αντοχής στα λειτουργικά επίπεδα.
  • Ενίσχυση του νευρομυϊκού ελέγχου.

 

Εξελιγμένες δραστηριότητες κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης περιλαμβάνουν ασκήσεις που δίνουν έμφαση στην υψηλή ταχύτητα καθώς και στις έκκεντρες-πλειομετρικές δραστηριότητες.

Πιο αναλυτικά:

  1. Ασκήσεις κάμψης στον αγκώνα μπορεί να γίνουν με ελαστικούς ιμάντες αντίστασης για να δοθεί έμφαση στις αργές και γρήγορες ομόκεντρες και έκκεντρες συσπάσεις.

  1. Χειροκίνητη αντίσταση μπορεί να εφαρμοσθεί στους καμπτήρες μύες του αγκώνα για την επιτυχία των ομόκεντρων-έκκεντρων συσπάσεων.

  1. Οι ασκήσεις καθώς εξελίσσονται ,πραγματοποιούνται και με μηχανήματα βάρους αρχίζοντας με πρέσα στήθους, κωπηλατική σε καθιστή θέση και ασκήσεις pull-down για τον πλατύ ραχιαίο μυ.

Ο τρικέφαλος μυς ασκείται πρωτίστως λόγω της σημασίας που έχει κατά τη φάση της επιτάχυνσης στο πρότυπο της ρίψης.

Οι πλειομετρικές ασκήσεις θα βοηθήσουν εξαιρετικά στην ισχυροποίηση του αγκώνα. Εκτελούνται με μπάλα σταθερού βάρους αναλόγως τις απαιτήσεις κατά τα τελευταία στάδια της φάσης για την εκπαίδευση του ώμου και του αγκώνα να απαπτυχθούν και να αντέχουν σε υψηλά επίπεδα.

Αρχικά:

  • Εκτελούνται με τα δύο χέρια να περνάνε τη μπάλα από το στήθος είτε πετώντας τη μπάλα από πλευρά σε πλευρά είτε κάνοντας κύκλους με τη μπάλα πάνω από το κεφάλι.
  • Στην εξέλιξη τους, πραγματοποιούνται με τη μπάλα στο ένα χέρι με έσω/έξω στροφές σε 0ο  απαγωγής.
  • Στο τέλος, εκτελούνται πλειομετρικές ασκήσεις με την μπάλα για το αντιβράχιο και τον καρπό με λαβές και διάφορα κτυπήματα.

Οι κάμψεις του καρπού με στροφή και οι λαβές έκτασης είναι πολύ σημαντικές να γίνονται σε ένα πρόγραμμα αποκατάστασης διότι ενισχύουν σημαντικά το μυϊκό σύστημα του αντιβράχιου και του χεριού γενικώς.

Φάση IV

Η τελική φάση του προγράμματος αποκατάστασης, η επιστροφή στις δραστηριότητες, επιτρέπει στον ασθενή προοδευτικά να επιστρέψει σε πλήρη δράση ή στον αθλητή να επιστρέψει στο επίπεδο ανταγωνισμού που βρισκόταν.

Στόχοι Φάσης IV
  • Πρόγραμμα προσαρμοσμένο στις ατομικές λειτουργικές ανάγκες.
  • Επιστροφή σε πλήρη δραστηριότητα.

Πριν ξεκινήσει το πρόγραμμα σε αυτή τη φάση, ο ασθενής πρέπει να επιδείξει πλήρες εύρος κίνησης σε όλες τις κινήσεις που αφορούν το επικείμενο άκρο χωρίς καθόλου πόνο και ευαισθησία.

Εκτελούνται πολλά ισοκινητικά τεστ, των οποίων τα αποτελέσματα δείχνουν το βαθμό ετοιμότητας του αθλητή ώστε να μπει στο απαιτούμενο αθλητικό πρόγραμμα στη συνέχεια.

 

Άλλα άρθρα

  • Τέσσερις συμβουλές για να βελτιώσετε την υγεία σας

    Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το να κάνετε το σωστό για την υγεία σας μπορεί να είναι δύσκολο. Είτε πρόκειται για πιο υγιεινή διατροφή, είτε για περισσότερη άσκηση, είτε φροντίζοντας την υγιεινή των δοντιών με οδοντικό νήμα, είτε ακόμη και για ασκήσεις φυσιοθεραπείας, η επιλογή δεν είναι πάντα η πιο ευχάριστη. Όταν μια συνήθεια έχει ήδη καθιερωθεί και έχει γίνει μέρος της καθημερινότητάς σας, η λήψη της σωστής επιλογής μπορεί να γίνει πιο δύσκολη. Το να φτάσετε σε μία σωστή επιλογή είναι πιο εύκολο να το λέμε παρά να το κάνουμε. Ενδεικτικά αναφέρουμε μερικές συμβουλές που θα βοηθήσουν να επιτύχετε τους στόχους σας για να βελτιώσετε την υγεία σας.   1. Επιλέξτε έναν φίλο να σας υποστηρίξει Ένας τρόπος για να είστε σίγουροι ότι θα εμφανιστείτε, για παράδειγμα, στο γυμναστήριο, είναι να έχετε έναν φίλο με τον οποίο θα συνεργαστείτε. Μπορεί να νιώθετε άνετα με τον εαυτό σας όταν τεμπελιάζετε, αλλά όχι και τόσο άνετα όταν έχετε και κάποιον άλλον μαζί. Το να μοιράζεστε τις δύσκολες για εσάς ασχολίες με έναν φίλο, μπορεί να τις κάνει πιο ευχάριστες και μπορεί επίσης να δημιουργηθεί ένας θεμιτός ανταγωνισμός μεταξύ σας, αν χρειάζεστε λίγο παραπάνω κίνητρο.   2. Συνδυάστε τα καθήκοντά σας με μια δραστηριότητα που σας αρέσει. Αγαπάτε ένα podcast εγκλημάτων; Το γυμναστήριο μπορεί να είναι η κατάλληλη στιγμή για να παρακολουθήσετε το τελευταίο επεισόδιο ή ακόμη και να παρακολουθήσετε την αγαπημένη σας εκπομπή. Οτιδήποτε κάνετε που συμβάλλει στην αύξηση στη διασκέδασης σε δραστηριότητες που αποφεύγετε, θα σας βοηθήσει να κάνετε την αρχή.   3. Ομαδοποίηση εργασιών για μεγαλύτερη αποδοτικότητα. Προσπαθείτε να πίνετε περισσότερο νερό, να χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα και να ολοκληρώνετε τις ασκήσεις φυσιοθεραπείας; Γιατί να μην κάνετε και τα τρία στην ίδια συνεδρίαση; Ο συνδυασμός καθηκόντων μπορεί να είναι μια εκπληκτικά αποτελεσματική χρήση του χρόνου σας και ένας τρόπος για να υπενθυμίζετε στον εαυτό σας να ολοκληρώνετε τις εργασίες. Πολλοί άνθρωποι νιώθουν άσχημα όταν αποτυγχάνουν στην επίτευξη των στόχων τους και προσπαθούν να “τιμωρήσουν” τους εαυτούς τους σε ένα άλλο τομέα προκειμένου να το αντισταθμίσουν. Μια πιο αποτελεσματική στρατηγική παρακίνησης είναι να ανταμείβετε τον εαυτό σας μετά την ολοκλήρωση μιας εργασίας, παρά να τον τιμωρείτε επειδή δεν την εκτελέσατε.   4. Χρησιμοποιήστε τη μέθοδο «κάνω το πρώτο βήμα». Το να φορέσετε τα αθλητικά σας παπούτσια ενδέχεται να είναι το δυσκολότερο στάδιο του τρεξίματος. Αν δυσκολεύεστε να ολοκληρώσετε μια εργασία, μερικές φορές το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να πείτε στον εαυτό σας ότι πρέπει να ασχοληθείτε μόνο για πέντε λεπτά. Μόλις ξεκινήσετε την προσπάθεια , συχνά θα θελήσετε να κάνετε περισσότερα, ωστόσο βάζοντας μικρούς στόχους μπορεί να είναι και το κόλπο που θα σας βοηθήσει να ξεκινήσετε. Μόλις δημιουργηθεί μια συνήθεια, το επόμενο, εύκολο, κομμάτι είναι να αυξήσετε την ένταση ή τη διάρκεια του χρόνου που ασχολείστε. Χρειάζονται μόνο 21 μέρες για να δημιουργηθεί μια συνήθεια.   Για περισσότερες συμβουλές σχετικά με το πώς να επιτύχετε τους στόχους σας, μιλήστε με τον φυσιοθεραπευτή σας.

  • 3 κρίσιμες ερωτήσεις για τον φυσικοθεραπευτή μας!

    Τρεις κρίσιμες ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον φυσιοθεραπευτή σας Μια επίσκεψη στον φυσιοθεραπευτή δεν είναι ποτέ μέσα στις προτεραιότητες κανενός. Συνήθως αυτό σημαίνει ότι υπήρξατε το ατυχές θύμα ενός τραυματισμού ή υποφέρετε από πόνο. Ενώ μας αρέσει να προσφέρουμε φροντίδα στους ασθενείς μας, ξέρουμε ότι το πιο επιθυμητό αποτέλεσμα είναι να μη μας χρειάζεστε άλλο. Παρακάτω παραθέτουμε ορισμένα ερωτήματα που σας προτείνουμε να υποβάλετε κατά την διάρκεια της θεραπείας για να επισπεύσετε την ανάρρωσή σας. Τι μπορώ να κάνω στο σπίτι για να επισπεύσω την ανάρρωσή μου; Ο χρόνος της φυσικοθεραπείας είναι περιορισμένος και συχνά οι πιο αποτελεσματικές θεραπείες είναι οι ασκήσεις που κάνετε στο σπίτι. Ο φυσιοθεραπευτής θα σας δώσει ένα πρόγραμμα για να το ολοκληρώσετε στο δικό σας χρόνο. Μπορείτε επίσης να ρωτήσετε τι είδους αλλαγές στον τρόπο ζωής θα επιταχύνουν την ανάρρωση και πώς να βελτιώσετε την υγεία σας γενικότερα. Τι μπορώ να κάνω για να το αποτρέψω να επαναληφθεί; Η κατανόηση των βαθύτερων αιτιών του τραυματισμού είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη μελλοντικών επανατραυματισμών. Συζητώντας στρατηγικές πρόληψης με τον φυσιοθεραπευτή σας, αποκτάτε πολύτιμες γνώσεις σχετικά με τις αλλαγές στον τρόπο ζωής και προληπτικές ασκήσεις προσαρμοσμένες τις ατομικές σας ανάγκες. Είτε πρόκειται για την αντιμετώπιση της κακής στάσης του σώματος, την τροποποίηση της προπονητικής σας ρουτίνας, ή την εφαρμογή κατάλληλων τεχνικών άσκησης, προληπτικά μέτρα μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου επανατραυματισμού και να προάγουν τη μακροπρόθεσμη ευεξία. Πόσο καιρό θα χρειαστεί η ανάρρωσή μου; Το χρονοδιάγραμμα αποκατάστασης μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με τη φύση και τη σοβαρότητα της κατάστασης, καθώς και από μεμονωμένους παράγοντες όπως η ηλικία και η γενική υγεία. Ρωτώντας τον φυσιοθεραπευτή για τα χρονοδιαγράμματα εκτιμώμενης αποκατάστασης, μπορείτε να ορίσετε ρεαλιστικές προσδοκίες και να παρακολουθείτε την πρόοδό σας στην πορεία. Ενώ ορισμένοι τραυματισμοί μπορεί να επουλωθούν σχετικά γρήγορα με επιμελή αποθεραπεία, άλλοι μπορεί να χρειαστούν περισσότερο χρόνο και υπομονή. Γνωρίζοντας τι ακριβώς να περιμένετε ο φυσιοθεραπευτής μπορεί να σας βοηθήσει να κάνετε προσαρμογές. Ποια είναι τα σημάδια ότι έχω αναρρώσει; Η πλήρης ανάρρωση σημαίνει κάτι περισσότερο από την απουσία συμπτωμάτων προϋποθέτει την αποκατάσταση της βέλτιστης λειτουργίας, της κινητικότητας και της ποιότητας ζωής. Το σώμα είναι πολύ ικανό στο να αντισταθμίζει τη δυσκαμψία των αρθρώσεων και τη μυϊκή αδυναμία για μεγάλα χρονικά διαστήματα πολύ πριν αρχίσουν να παρατηρούνται συμπτώματα. Ο φυσιοθεραπευτής μπορεί να εντοπίσει τυχόν περιοχές που προκαλούν ανησυχία και να διασφαλίσει ένα μέλλον χωρίς πόνο με μικρότερο κίνδυνο τραυματισμού. Συχνά μπορείτε να απαλλαγείτε από τον πόνο αποφεύγοντας απλώς οποιαδήποτε δραστηριότητα που τον προκαλεί ,στόχος μας είναι να βεβαιώσουμε πως μπορείτε να κάνετε ξανά ό,τι κάποτε κάνατε με πλήρη ικανότητα. Η υγεία και η ευεξία σας είναι ανεκτίμητες και ο ρόλος του φυσιοθεραπευτή είναι να ενδυναμώνει και να σας βοηθήσει να παραμείνετε δυνατοί και χωρίς πόνο. Οποιεσδήποτε ερωτήσεις που μπορούν να σας βοηθήσουν στην κατανόηση της θεραπείας είναι πάντα ευπρόσδεκτες και συχνά μπορούν να έχουν πολύ θετικό αντίκτυπο στην αποκατάσταση.

  • Γνώρισε τα Trigger Points!

    Γνωρίζεις τα σημεία πυροδότησης πόνου, τα trigger points;   Τι είναι; Τα σημεία πυροδότησης πόνου είναι πιο γνωστά στους περισσότερους από εμάς ως trigger points και τα αισθανόμαστε σαν επώδυνα, σκληρά εξογκώματα που βρίσκονται στο εσωτερικό των μυών. Αυτοί οι κόμποι μπορεί να είναι επώδυνοι κατά το άγγιγμα και να προκαλούν πόνο και σε γύρω περιοχές. Εκτιμάται ότι τα σημεία πυροδότησης σχηματίζονται όταν ένα τμήμα του μυός συστέλλεται ασυνήθιστα, συμπιέζοντας την παροχή αίματος σε αυτή την περιοχή, η οποία, με τη σειρά της, προκαλεί αυτό το τμήμα του μυός να γίνει επιπλέον ευαίσθητο. Τα σημεία πυροδότησης εντοπίζονται πιο συχνά γύρω από τον αυχένα, τους ώμους, τους γοφούς και το κατώτερο μέρος της πλάτης. Τι προκαλεί trigger points; Πολλοί παράγοντες μπορούν να προκαλέσουν σημεία πυροδότησης πόνου όπως επαναλαμβανόμενη καταπόνηση, τραυματισμοί, υπερβολική χρήση και τα πολλά φορτία είναι συνήθη παραδείγματα. Φλεγμονή, άγχος, διατροφικές ελλείψεις και παρατεταμένες ανθυγιεινές συνήθειες μπορεί να επίσης να συμβάλλουν στο σχηματισμό αυτών των επώδυνων περιοχών. Πιστεύεται ότι τα trigger points σχηματίζονται όταν ένας μυς συστέλλεται μη φυσιολογικά. Αυτό σημαίνει ότι περιορίζεται η αιματική ροή της περιοχής, πράγμα που οδηγεί στην ευαισθητοποίηση του μυ. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μπορεί να τα παρατηρήσετε σε πιο αδύναμους μύες ή μετά από την έναρξη ενός νέου προγράμματος προπόνησης. Ενδείξεις και συμπτώματα Ο πόνος που προκαλείται από τα trigger points μπορεί συχνά να εκλαμβάνεται λανθασμένα ως πόνος στις αρθρώσεις ή στα νεύρα, καθώς συχνά γίνεται αισθητός σε διαφορετικό σημείο από το σημείο πυροδότησης. Μοιάζουν με σκληρά εξογκώματα στους μύες και μπορεί να προκαλούν δυσκαμψία, βάρος, πόνο και γενική δυσφορία. Συχνά προκαλούν μείωση στο μήκος του προσβεβλημένου ιστού, γεγονός που μπορεί να είναι ο λόγος για τον οποίο τα σημεία πυροδότησης μπορούν να αυξήσουν τα συμπτώματα αρθρίτιδας, σύμπτωμα tennis elbow, τενοντίτιδας και θυλακίτιδας. Πώς μπορεί να βοηθήσει η φυσικοθεραπεία; Ο φυσιοθεραπευτής θα αξιολογήσει πρώτα και θα διαγνώσει τα σημεία πυροδότησης ως πηγή του πόνου σας. Υπάρχει πληθώρα τεχνικών που μπορούν να βοηθήσουν, όπως το dry needling (ενδομυϊκή διέγερση ή ξηρά βελόνα), θεραπεία μάλαξης με το χέρι, ηλεκτρική διέγερση, μηχανική δόνηση, διατάσεις και ασκήσεις ενδυνάμωσης. Ενώ αυτές οι τεχνικές μπορεί να είναι αποτελεσματικές για την αντιμετώπιση των σημείων πυροδότησης πόνου, είναι σημαντικό να εξεταστούν τυχόν *εμβιομηχανικές βλάβες που προκαλούν την εμφάνισή τους. Ο φυσιοθεραπευτής σας είναι σε θέση να εντοπίσει τους αιτιολογικούς παράγοντες, όπως η λανθασμένη τεχνική προπόνησης, η στάση του σώματος και η *εμβιομηχανική και θα προτείνει ένα πρόγραμμα άσκησης για την αντιμετώπιση οποιασδήποτε μυϊκής αδυναμίας και ανισορροπίας. Εάν έχετε ερωτήσεις σχετικά με το πώς τα σημεία πυροδότησης πόνου μπορούν να σας επηρεάζουν, μη διστάσετε να ρωτήσετε τον φυσιοθεραπευτή σας. Καμία από τις πληροφορίες σε αυτό το ενημερωτικό δελτίο αποτελεί υποκατάστατο για την κατάλληλη ιατρική συμβουλή. Πάντα να επισκέπτεστε επαγγελματία για εξατομικευμένες συμβουλές για τον τραυματισμό σας.   *εμβιομηχανική : εφαρμογή των αρχών και των μεθόδων της μηχανικής και της τεχνολογίας στην μελέτη, κατανόηση, θεραπεία και αποκατάσταση του ανθρώπινου μυοσκελετικού συστήματος.  

  • Προτάσεις για ένα υγιέστερο νέο έτος

    Η υγεία μας είναι κάτι που είναι εύκολο να θεωρούμε ως δεδομένο, και δεν είναι παρά μόνο όταν έχουμε βιώσει μια πραγματική απώλεια ικανότητας ή άνεσης που έχουμε για να εκτιμήσουμε πραγματικά την υγεία μας. Είναι μια φράση που αναμφίβολα όλοι έχουμε ακούσει, αλλά η πρόληψη είναι πραγματικά το καλύτερο φάρμακο. Το νέο έτος είναι συχνά η περίοδος που όλοι μας αρχίζουμε να προβαίνουμε σε αλλαγές για να διατηρήσουμε την υγεία μας και να προλάβουμε μελλοντικές ασθένειες. Ενδεικτικά αναφέρουμε μερικές συμβουλές για να εξασφαλίσετε ότι ο επόμενος χρόνος θα είναι πιο υγιής από ποτέ. 1.Κάντε προτεραιότητα σας την κίνηση Η άσκηση και η κίνηση είναι αναμφισβήτητα οι πιο σημαντικοί παράγοντες όσον αφορά στην υγεία σας. Είτε το πιστεύετε είτε όχι, περισσότερο ακόμη και από τη διατροφή, το βάρος και το κάπνισμα! Αν κάνετε το παραμικρό για την υγεία σας φέτος, προσπαθήστε να εντάξετε κάποια επιπλέον κίνηση και άσκηση σε οποιαδήποτε μορφή μπορείτε. 2.Ρυθμίστε τις αποφάσεις σας για το νέο έτος να αρχίσουν στα τέλη Ιανουαρίου. Οι αποφάσεις που παίρνουμε για τη νέα χρονιά είναι σχεδόν καταδικασμένες να αποτύχουν. Ένας από τους λόγους είναι ότι αυτές οι αποφάσεις λαμβάνονται σε μία περίοδο που οι άνθρωποι δεν βιώνουν τους καθημερινούς τους ρυθμούς. Αυτός ο νέος ενθουσιασμός γρήγορα εξασθενεί όταν η πραγματικότητα της ρουτίνας επανέρχεται μετά το τέλος της εορταστικής περιόδου. Μπορεί να έχετε μεγαλύτερη επιτυχία αν σχεδιάζετε να υλοποιήσετε τις αποφάσεις σας μόλις η ζωή σας επανέλθει στους φυσιολογικούς της ρυθμούς και συγκεκριμένα, σχεδιάσετε τους νέους σας στόχους έτσι ώστε να μπορούν να ενσωματωθούν στην καθημερινή σας ρουτίνα. 3.Εστιάστε σε μικρές και σταδιακές αλλαγές που μπορείτε να κάνετε τακτικά. Ενώ είναι σημαντικό να τίθενται μεγάλοι στόχοι, οι μικροί στόχοι είναι πιο εύκολο να επιτευχθούν και μπορούν βοηθήσουν στην απελευθέρωση ντοπαμίνης, γεγονός που ενισχύει τη συμπεριφορά , βοηθώντας έτσι την διατήρηση την πορεία προς τους μακροπρόθεσμους στόχους. Μπορείτε ακόμα να στοχεύετε και σε μεγαλύτερους στόχους, αλλά αν θέσετε μικρότερους , θα κάνει τη διαδρομή πιο εύκολη και εφικτή. 6.Αγοράστε ή βελτιστοποιήστε την ήδη υπάρχουσα ασφάλεια υγείας Δύο συχνά λάθη, όταν πρόκειται για ασφάλιση υγείας, είναι είτε να μην έχετε καμία, η οποία θα μπορούσε να βοηθήσει στην κάλυψη του κόστους της φυσικοθεραπείας ή να μην χρησιμοποιείτε ορθά αυτήν που έχετε. Όταν πρόκειται για την κάλυψη φυσιοθεραπείας, τις περισσότερες φορές, αντί για ένα δίχτυ ασφαλείας που μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε όταν κάτι συμβεί, τα συμβόλαια της ασφάλισής σας έχουν σχεδιαστεί και ως πρόγραμμα πληρωμών για να σας εξυπηρετήσουν να κατανέμετε το κόστος, και αν δεν το εκμεταλλευτείτε για ένα χρόνο, τα προνόμια δεν μεταφέρονται στο επόμενο. 5.Αναζητήστε ιατρική αγωγή για μικρο-ενοχλήσεις πριν εξελιχθούν σε σοβαρότερα προβλήματα. Πολλές παθήσεις ξεκινούν ως μια μικρή ενόχληση που είναι εύκολο να αγνοηθεί, και οι περισσότεροι δεν αναζητούν θεραπεία μέχρι να είναι πλέον αδύνατον να αγνοηθεί. Δυστυχώς, σε πολλές περιπτώσεις, η θεραπεία απαιτεί επίσης περισσότερο χρόνο. Η αναζήτηση θεραπείας έγκαιρα μπορεί να βοηθήσει να αποφύγετε μήνες ενοχλήσεων και δυσφορίας. Ρωτήστε τον φυσιοθεραπευτή σας για περισσότερες συμβουλές για το πώς να πετύχετε τους στόχους σας φέτος, ανεξάρτητα από το πόσο μεγάλοι ή μικροί είναι.

  • Οκτώβριος 2024

    Τι είναι; Τα σημεία πυροδότησης πόνου είναι πιο γνωστά στους περισσότερους από εμάς ως μυϊκοί σπασμοί και τα αισθανόμαστε σαν επώδυνα, σκληρά εξογκώματα που βρίσκονται στο εσωτερικό των μυών. Αυτοί οι κόμποι μπορεί να είναι επώδυνοι στο άγγιγμα και να προκαλούν πόνο σε γύρω περιοχές. Εκτιμάται ότι τα σημεία πυροδότησης σχηματίζονται όταν ένα τμήμα του μυός συστέλλεται ασυνήθιστα, συμπιέζοντας την παροχή αίματος σε αυτή την περιοχή, η οποία, με τη σειρά της, προκαλεί αυτό το τμήμα του μυός να γίνει επιπλέον ευαίσθητο. Τα σημεία πυροδότησης είναι μια κοινή πηγή πόνου γύρω από τον αυχένα, τους ώμους, τους γοφούς και το κατώτερο μέρος της πλάτης. Τι προκαλεί μυϊκούς σπασμούς; Πολλοί παράγοντες μπορούν να προκαλέσουν σημεία πυροδότησης πόνου όπως επανειλημμένη καταπόνηση, τραυματισμοί, η υπερβολική χρήση και τα πολλά φορτία είναι συνήθη παραδείγματα. Φλεγμονή, άγχος, διατροφικές ελλείψεις και παρατεταμένες ανθυγιεινές στάσεις μπορεί να επίσης να συμβάλλουν στο σχηματισμό αυτών των επώδυνων περιοχών. Γενικά μιλώντας, η μυϊκή υπερφόρτωση, όπου οι απαιτήσεις που τίθενται στον μυ σημαίνει ότι οι ίνες δεν είναι σε θέση να λειτουργούν θεωρείται ότι είναι η κύρια αιτία των σημείων πυροδότησης πόνου. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μπορεί να τα παρατηρήσετε σε πιο αδύναμους μύες ή μετά από την έναρξη ενός νέου προγράμματος προπόνησης. Ενδείξεις και συμπτώματα Ο πόνος που προκαλείται από τα σημεία πυροδότησης μπορεί συχνά να εκλαμβάνονται λανθασμένα ως πόνος στις αρθρώσεις ή στα νεύρα, καθώς συχνά γίνεται αισθητός σε διαφορετικό σημείο από το σημείο πυροδότησης. Μοιάζουν με σκληρά εξογκώματα στους μύες και μπορεί να προκαλούν δυσκαμψία, βάρος, πόνο και γενική δυσφορία. Συχνά προκαλούν μείωση στο μήκος του προσβεβλημένου ιστού, γεγονός που μπορεί να είναι ο λόγος για τον οποίο τα σημεία πυροδότησης μπορούν να αυξήσουν τα συμπτώματα αρθρίτιδας, αγκώνα του τενίστα, τενοντίτιδας και θυλακίτιδας. Πώς μπορεί να βοηθήσει η φυσικοθεραπεία; Ο φυσιοθεραπευτής θα αξιολογήσει πρώτα και θα διαγνώσει τα σημεία πυροδότησης ως πηγή του πόνου σας. Εάν αισθανθεί ότι θεραπεία θα είναι αποτελεσματική, υπάρχει πληθώρα τεχνικών που μπορούν να βοηθήσουν, όπως το dry needling (ενδομυϊκή διέγερση ή ξηρά βελόνα), θεραπεία μάλαξης με το χέρι, ηλεκτρική διέγερση, μηχανική δόνηση, διατάσεις και ασκήσεις ενδυνάμωσης. Ενώ αυτές οι τεχνικές μπορεί να είναι αποτελεσματικές για την αντιμετώπιση των σημείων πυροδότησης, είναι σημαντικό να εξεταστούν τυχόν *εμβιομηχανικές βλάβες που προκαλούν την εμφάνισή τους. Ο φυσιοθεραπευτής σας είναι σε θέση να εντοπίσει τους αιτιολογικούς παράγοντες, όπως η λανθασμένη τεχνική προπόνησης, η στάση του σώματος και *εμβιομηχανική και θα προτείνει ένα πρόγραμμα άσκησης για την αντιμετώπιση οποιασδήποτε μυϊκής αδυναμίας και ανισορροπίας. Εάν έχετε ερωτήσεις σχετικά με το πώς σημεία πυροδότησης μπορεί να σας επηρεάζουν, μη διστάσετε να ρωτήσετε τον φυσιοθεραπευτή σας. Καμία από τις πληροφορίες σε αυτό το ενημερωτικό δελτίο αποτελεί υποκατάστατο για την κατάλληλη ιατρική συμβουλή. Πάντα να επισκέπτεστε επαγγελματία για συμβουλές για τον ατομικό σας τραυματισμό.   *εμβιομηχανική : εφαρμογή των αρχών και των μεθόδων της μηχανικής και της τεχνολογίας στην μελέτη, κατανόηση, θεραπεία και αποκατάσταση του ανθρώπινου μυοσκελετικού συστήματος.

ΚΛΕΙΣΤΕ ΔΩΡΕΑΝ
ΚΛΙΝΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ