Θεραπευτική
Μάλαξη

Μυοσκελετική θεραπεία

Νευρολογική θεραπεία

Καρδιοαναπνευστική θεραπεία

Κατ' οίκον θεραπεία

Πώς επιδρά η θεραπευτική μάλαξη στο σώμα

Η μάλαξη επιδρά με δυο τρόπους. Με την πρόκληση μηχανικών αντιδράσεων επάνω στο σώμα, ως αποτέλεσμα της πίεσης και της κινητοποίησης των μαλακών ιστών και με την πρόκληση αντανακλαστικών αντιδράσεων ως ανταπόκριση του νευρικού συστήματος στα ερεθίσματα που του παρέχονται κατά τη μάλαξη.

Επίδραση της μάλαξης στο μυοσκελετικό σύστημα

Η μάλαξη αναζωογονεί το σώμα, καθώς μειώνει την ένταση  σε συσπασμένους (από διάφορες αιτίες) μύες. Δρα καταλυτικά στην λύση  μυϊκών σπασμών, σκληρύνσεων μυϊκού ιστού,  παχύνσεων συνδετικού ιστού, ινώσεων και συμφύσεων (κάτι που συμβαίνει όταν πχ μετά από τραυματισμό και φλεγμονή , οι ιστοί τείνουν να συγκολλώνται μεταξύ τους). Έτσι, βελτιώνει κατά πολύ την ευλυγισία – ελαστικότητα εφόσον κινητοποιεί και επιμηκύνει. Αυξάνει κατά συνέπεια το εύρος κίνησης των αρθρώσεων. Βελτιώνει το μυϊκό τόνο και κατ’ επέκταση τη  σωστή στάση σώματος.

Επίδραση της μάλαξης στο κυκλοφορικό και λεμφικό σύστημα

Η μάλαξη βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος (δηλ. σε περιπτώσεις ισχαιμίας) υποβοηθώντας τη φλεβική ροή προς την καρδιά. Προκαλεί υπεραιμία μέσω της αγγειοδιαστολής που επιφέρει. Έτσι μεταφέρονται στους ιστούς περισσότερο  οξυγόνο και θρεπτικές ουσίες επιταχύνοντας την αποκατάσταση τραυματισμένων ιστών.  Μειώνει προσωρινά την αρτηριακή πίεση λόγω διαστολής των τριχοειδών αγγείων.

Παράλληλα, η μάλαξη μπορεί να μειώσει το οίδημα (συσσώρευση υγρού κάτω από το δέρμα) καθώς ενισχύει λεμφική ροή με αποτέλεσμα την απομάκρυνση άχρηστων προϊόντων του οργανισμού, παραπροϊόντων φλεγμονωδών διεργασιών και τοξινών (φυσιολογική ικανότητα του λεμφικού και φλεβικού μας συστήματος).

Επίδραση της μάλαξης στο νευρικό σύστημα

Η μάλαξη διεγείρει τους αισθητικούς υποδοχείς και ανάλογα την τεχνική μπορούμε να έχουμε διεγερτικό ή κατευναστικό αποτέλεσμα. Επιδρά στο παρασυμπαθητικό σύστημα, βοηθώντας στη χαλάρωση είτε σε περίπτωση μυοσκελετικού προβλήματος είτε σε περιπτώσεις υπερτονίας ή σπαστικότητας όπως πχ σε εγκεφαλικό. Επιπλέον βοηθά στη μείωση του πόνου μέσω της απελευθέρωσης ενδορφινών  (ορμονών που σχετίζονται με την καλή διάθεση).

Επίδραση της μάλαξης στο αναπνευστικό σύστημα

Η μάλαξη μέσω της αυξημένης αιμάτωσης και οξυγόνωσης βελτιώνει την αναπνοή, μέσω της μείωσης των συσπασμένων βοηθητικών αναπνευστικών μυών ενεργοποιεί και βελτιστοποιεί τη λειτουργία και την απόδοση τους, κάτι που είναι απαραίτητο σε καταστάσεις δύσπνοιας.