Πώς μπορούμε να ξανακάνουμε λειτουργικά τα γόνατα μας

Φυσικοθεραπεία στο Ηράκλειο | Γάζι | Πόνος στο γόνατο

Ένα συχνό λάθος που κάνουμε, είναι να θεωρούμε δεδομένη την υγεία των γονάτων μας. Φανταστείτε το βάρος και τους κραδασμούς που το κάθε μας γόνατό καλείται να απορροφήσει σε καθένα από τα εκατομμύρια βήματά που κάνουμε ετησίως. Όμως, μόνο όταν εμφανίζεται κάποιο πρόβλημα συνειδητοποιούμε το πόσο περίπλοκες αρθρώσεις είναι τα γόνατά. Όταν φτάσουμε στο σημείο να μας δυσκολεύουν κινήσεις τις οποίες προηγουμένως κάναμε με ευκολία όπως το γονάτισμα, το ανέβασμα/κατέβασμα σκάλας ή το σκύψιμο, τότε ενδεχομένως έχει φτάσει η ώρα να αναζητήσουμε βοήθεια από κάποιον ειδικό.

Το πώς και το γιατί

Γιατί ο πόνος στα γόνατα είναι τόσο περίπλοκος; Τα γόνατά μας, εκτός του ότι είναι οι μεγαλύτερες αρθρώσεις στο σώμα μας, έχουν δύο πολύ βασικούς αρθρικούς μηχανισμούς – ο ένας μηχανισμός κινείται σαν ένας  ‘’μεντεσές’’ που συνδέει το οστό της κνήμης με το μηριαίο οστό κι ο άλλος συνδέει το μηριαίο οστό με την επιγονατίδα.

Στην πραγματικότητα, ο τρόπος με τον οποίο κινείται η άρθρωση του γονάτου, επιτρέπει μια πολυδιάστατη κίνηση κι όχι μονάχα την κάμψη και την έκταση. Αυτό σημαίνει πως η πλειοψηφία των λειτουργιών που χρειάζεται να κάνουμε κάθε μέρα (είτε πρόκειται για το σήκωμα από το κρεβάτι, είτε για το σκύψιμο για να αδειάσουμε το πλυντήριο πιάτων, είτε για το σκύψιμο να δέσουμε τα παπούτσια μας ή απλώς να ανέβουμε μια σκάλα) είναι εφικτές μονάχα όταν τα γόνατά μας μπορούν να φτάνουν εύκολα και αβίαστα στο μέγιστο εύρος κίνησής τους.

Για παράδειγμα, η επιγονατίδα είναι σχεδιασμένη έτσι ώστε να ‘’γλιστράει’’ πάνω-κάτω, εντός μιας συγκεκριμένης οδού στο μηριαίο οστό. Εάν ο παραμικρός τραυματισμός αποτρέψει την ελευθερία της παραπάνω κίνησης κατά την κάμψη και έκταση του γονάτου, οι τριβές που μπορεί να δημιουργηθούν είναι ικανές να οδηγήσουν σε φλεγμονώδη αντίδραση, πόνο αλλά και σε μια σημαντική αλλοίωση στη ποιότητα αλλά και το εύρος της κίνησής μας.

Πόνος στο γόνατο: Η αιτία και η λύση

Τα αίτια του πόνου ενός γονάτου ποικίλουν καθώς ένα γόνατο απαρτίζεται από τρείς διαφορετικές αρθρώσεις. Συχνά, τα γόνατά μας μπορεί να υποφέρουν λόγω καταπόνησης, όπως για παράδειγμα τα γόνατα των αθλητών, ωστόσο -και είναι ειρωνικό- επίσης συχνά, τα γόνατά μας μπορεί να πονούν επειδή δεν τα χρησιμοποιούμε αρκετά. Ευτυχώς, το είδος και τα χαρακτηριστικά του πόνου που μπορεί να έχει ένα γόνατο, μπορούν να αποκαλύψουν και την αιτία του. Αξιοποιώντας αυτό το χαρακτηριστικό, ο φυσικοθεραπευτής σας μπορεί να αξιολογήσει το πάσχον γόνατο και να καταλάβει ποιο είδος ιστού παράγει τον πόνο, δημιουργώντας αργότερα το κατάλληλο πλάνο θεραπείας.

Πώς μπορεί να βοηθήσει η φυσικοθεραπεία

Ο φυσικοθεραπευτής έχει τη δυνατότητα να αξιολογήσει τα συμπτώματα ενός γονάτου, να κατανοήσει τη φύση του προβλήματος, να εφαρμόσει κλινικά εξειδικευμένα τεστ και να καταλήξει σε μια διάγνωση. Αυτά τα στοιχεία επιτρέπουν στην ομάδα μας τη δημιουργία ενός ξεχωριστού πλάνου θεραπείας εξατομικευμένα για το δικό σας γόνατο.

Η θεραπεία ενός γονάτου ενδέχεται να περάσει από πολλά στάδια, από θεραπεία με το χέρι για την ανάκτηση και βελτιστοποίηση του υγιούς εύρους κίνησης, την αναλγητική θεραπεία με εξειδικευμένα μηχανήματα κι αργότερα την ενδυνάμωση και σταθεροποίηση της άρθρωσης με τη χρήση εξατομικευμένου ασκησιολόγιου.  Συχνά θα δοθούν εξειδικευμένες λειτουργικές ασκήσεις με στόχο την επιστροφή στις συνθήκες εργασίας, το άθλημα ή οποιονδήποτε άλλο στόχο έχει συμφωνηθεί.

Κατά τη διάρκεια των θεραπειών, οι φυσικοθεραπευτές της ομάδας μας θα σας μιλήσουν για το πρόβλημά σας, εξηγώντας σας για το τι σας οδήγησε στον πόνο αλλά κυρίως θα σας συμβουλέψουν πώς θα γίνει να μην ξαναβρείτε μπροστά σας αυτό το πρόβλημα. Στην ομάδα μας, πιστεύουμε πολύ έντονα στη δύναμη της γνώσης και στόχος μας είναι όλοι οι επισκέπτες μας να φεύγουν από κοντά μας γνωρίζοντας τι τους συνέβη, γιατί σταμάτησαν να πονούν αλλά και πώς, με έξυπνη διαχείριση, δε θα βρεθούν στη θέση του ασθενούς για τον ίδιο λόγο ξανά.