Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα

Φυσικοθεραπεία και Αποκατάσταση στο Ηράκλειο | Γάζι |

Το Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα είναι ο πόνος, το μούδιασμα και άλλα προβλήματα στο χέρι λόγω πίεσης στο μέσο νεύρο. Το μέσο νεύρο παρέχει αίσθηση και κίνηση προς την “πλευρά του αντίχειρα” του χεριού. Η περιοχή στον καρπό όπου το νεύρο εισέρχεται στο χέρι ονομάζεται καρπιαίος σωλήνας. Αυτή η περιοχή είναι κανονικά στενή, οπότε οποιοδήποτε οίδημα μπορεί να χτυπήσει το νεύρο και να προκαλέσει πόνο, μούδιασμα ή αδυναμία που σχετίζεται με το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα.

Συμπτώματα Συνδρόμου Καρπιαίου Σωλήνα

Τα συμπτώματα συνήθως αρχίζουν σταδιακά, με συχνή την αίσθηση καύσης, μούδιασμα ή κνησμό στο εσωτερικό της παλάμη του χεριού και των δακτύλων, ειδικά του αντίχειρα, του δείκτη και των μέσων δακτύλων. Κάποιοι πάσχοντες του συνδρόμου του καρπιαίου σωλήνα υποστηρίζουν ότι αισθάνονται τα δάχτυλά τους άχρηστα και πρησμένα, παρόλο που το οίδημα είναι ελάχιστα ή καθόλου εμφανές. Τα συμπτώματα εμφανίζονται για πρώτη φορά στο ένα ή και στα δύο χέρια κατά τη διάρκεια της νύχτας. Οι ασθενείς υποστηρίζουν ότι ξυπνάνε με την ανάγκη να κουνήσουν το χέρι και τον καρπό τους. Καθώς τα συμπτώματα επιδεινώνονται, μπορεί να υπάρξει μούδιασμα κατά τη διάρκεια της ημέρας, συνοδευόμενο από μειωμένη δύναμη πρόσφυσης.

Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα είναι κοινό σε άτομα που εκτελούν επαναλαμβανόμενες κινήσεις του χεριού και του καρπού. Η δακτυλογράφηση σε πληκτρολόγιο του υπολογιστή είναι ίσως η πιο κοινή αιτία του συνδρόμου. Οι γυναίκες έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες από τους άνδρες να αναπτύξουν σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, ίσως επειδή ο ίδιος ο καρπιαίος σωλήνας μπορεί να είναι μικρότερος στις γυναίκες παρά στους άνδρες. Το κυρίαρχο χέρι επηρεάζεται συνήθως πρώτα και παράγει τον πιο έντονο πόνο.

Παρά το όνομά του, το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα σπανίως προκαλείται από ένα πραγματικό ελάττωμα στον καρπιαίο σωλήνα (στα οστά του καρπού και τον συνδετικό ιστό που στεγάζουν το διάμεσο νεύρο, του τένοντες, τις αρτηρίες και τις φλέβες), αλλά περισσότερο στις συγκολλήσεις στην περιτονία που περιβάλλει αυτή την περιοχή.

Επιλογές θεραπείας σε Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα

Συχνά οι παραδοσιακές θεραπείες επικεντρώνονται μόνο στα συμπτώματα και αποτυγχάνουν να αντιμετωπίσουν την αληθινή αιτία του συνδρόμου. Ορισμένες από τις τρέχουσες διαδικασίες που προσφέρονται για το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα είναι βραχίονες νύχτας / ημέρας,  χορήγηση κορτιζόνης και αποχή από τη δραστηριότητα. Αυτές οι θεραπείες δεν αντιμετωπίζουν αυτό που πραγματικά ενοχλεί το μέσο νεύρο, αλλά τα συμπτώματα που προκύπτουν. Περισσότερο από το 50% των περιπτώσεων τελικά απαιτούν χειρουργική επέμβαση. Η απελευθέρωση του καρπιαίου σωλήνα είναι μία από τις συνηθέστερες χειρουργικές επεμβάσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πολλοί ασθενείς χρειάζονται χειρουργική επέμβαση και στα δύο χέρια. Η χειρουργική επέμβαση είναι συχνά επιτυχής, αλλά η πλήρης επούλωση μπορεί να διαρκέσει μήνες. Μερικοί ασθενείς μπορεί να παρουσιάσουν λοίμωξη, νευρική βλάβη, δυσκαμψία και πόνο στην ουλή. Περιστασιακά, ο καρπός χάνει δύναμη επειδή κόβεται ο καρπικός σύνδεσμος.

Φυσικοθεραπεία και Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα

Οι ασθενείς ενθαρρύνονται να υποβληθούν σε φυσικοθεραπευτική αποκατάσταση μετά από χειρουργική επέμβαση για να επαναφέρουν την αντοχή του καρπού. Ορισμένοι ασθενείς μπορεί να χρειαστεί να προσαρμόσουν τα καθήκοντά τους μετά από τη χειρουργική επέμβαση. Είναι επίσης πιθανό η κατάσταση να επανεμφανιστεί ακόμη και μετά την επιτυχή χειρουργική επέμβαση.
Σε αντίθεση με την παραδοσιακή προσέγγιση στο σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, η προσέγγιση του Κέντρου Φυσικοθεραπείας, Αποκατάστασης και Ολιστικής θεραπείας ΚΤΗΣΙΑΣ έχει σχεδιαστεί για να αντιμετωπίζει και να διορθώνει τη βασική αιτία του συνδρόμου. Ως αποτέλεσμα, οι ασθενείς επιστρέφουν σε δραστηριότητα χωρίς πόνο το γρηγορότερο δυνατό. Επειδή λοιπόν αντιμετωπίζεται το σύνδρομο από την πηγή του και δεν θεραπεύονται απλά και πρόσκαιρα τα συμπτώματα οι ασθενείς ολοκληρώνουν την θεραπεία τους έχοντας αποκατασταθεί πλήρως.