Νόσος Πάρκινσον

Φυσικοθεραπεία και Αποκατάσταση στο Ηράκλειο | Γάζι |

Η Νόσος Πάρκινσον είναι μια προοδευτικά εξελισσόμενη νευρολογική ασθένεια στην οποία τα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου νεκρώνονται και  σταματούν να παράγουν την χημική ουσία της Ντοπαμίνης. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ο οργανισμός να έχει έλλειψη αυτής της ουσίας η οποία είναι υπεύθυνη για την επικοινωνία των νευρικών κυττάρων.

Χωρίς την ντοπαμίνη οι άνθρωποι νιώθουν πως οι κινήσεις τους έχουν γίνει πιο αργές και χρειάζονται περισσότερο χρόνο.

Τα συμπτώματα που συνήθως εμφανίζονται στη νόσο έχουν να κάνουν με την κίνηση με τα κύρια να είναι ο τρόμος, η βραδυκινησία, και η ακαμψία, η καμπτική στάση και το φαινόμενο του παγώματος.  Παρ’ ολ’ αυτά υπάρχουν και άλλα συμπτώματα τα οποία δεν έχουν να κάνουν με την κίνηση όπως είναι ο πόνος και η κατάθλιψη.

Είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε ότι τα συμπτώματα που κάποιος μπορεί να έχει και το πόσο γρήγορα αυτά θα εξελιχθούν μπορεί να είναι τελείως διαφορετικά με κάποιον άλλο ασθενή της ίδιας νόσου.

Ενώ δεν υπάρχει ακόμα απάντηση γιατί αυτή εμφανίζεται και πως μπορούμε να την θεραπεύσουμε ολοκληρωτικά, τα συμπτώματα της νόσου μπορούν να τεθούν υπό έλεγχο χρησιμοποιώντας συνδυασμό φαρμάκων και θεραπειών.

Ο ρόλος της φυσικοθεραπείας στη Νόσο Πάρκινσον

Η άσκηση και η φυσικοθεραπεία αποτελούν καθοριστικά κομμάτια στη νόσο του Πάρκινσον. Η φυσικοθεραπεία έχει στόχο στη βελτίωση και διατήρηση της κίνησης μέσω της ενδυνάμωσης των μυών, βελτίωση της ισορροπίας, πρόληψη πτώσεων, και τέλος έχει και συμβουλευτικό χαρακτήρα για την επίτευξη της μέγιστης δυνατής λειτουργικότητας και ανεξαρτησίας στην καθημερινότητα του ασθενούς.

Για να επιτευχθούν τα οφέλη της άσκησης η κάθε συνεδρία πρέπει να διαρκεί από 45 μέχρι 60 λεπτά και τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα.

  1. ACSM’s Guidelines for Exercise Testing and Prescription. 7 th Philadelphia: Lippincott Williams & Wilkins; 2005.
  2. Bergen JL, Toole T, Elliott RG, 3rd, Wallace B, Robinson K, Maitland CG. Aerobic exercise intervention improves aerobic capacity and movement initiation in Parkinson’s disease patients. NeuroRehabilitation. 2002; 17 (2): 161-8.
  3. Keus SH, Bloem BR, Hendriks EJ, Bredero-Cohen AB, Munneke M. Evidence-based analysis of physical therapy in Parkinson’s disease with recommendations for practice and research. Mov Disord. 2007; 22 (4): 451- 60; quiz 600.