Οι 4 καλύτερες θέσεις ύπνου για ανακούφιση από τον πόνο

Φυσικοθεραπεία και Αποκατάσταση στο Ηράκλειο | Γάζι |

Ο καλός ύπνος έχει πολλά οφέλη, καθώς όχι μόνο  αναζωογονεί το σώμα, αλλά επιτρέπει και στον εγκέφαλο να λειτουργεί αποδοτικά.

Σύμφωνα με νεότερες έρευνες, ο ήρεμος ύπνος βοηθάει και στην καλή λειτουργία των ορμονών, συνεπώς η έλλειψή του αυξάνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας σε όλες τις ηλιακές ομάδες. Ακόμα, η έλλειψη ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε έντονο στρες, επιθετικότητα, ακόμα και σε κατάθλιψη.

Πιο συγκεκριμένα, η ποιότητα του ύπνου δεν εξαρτάται μόνο από τη διάρκειά του αλλά και από τη θέση του σώματος. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η στάση που επιλέγουμε στον ύπνο είναι πιθανό να ευθύνεται για τυχόν προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουμε, με συχνότερο τον πόνο στη μέση ή στον αυχένα.

 

ΥΠΤΙΑ ΘΕΣΗ

Σύμφωνα με την Εικόνα 1 παρακάτω, η ύπτια θέση είναι η καλύτερη στάση στον ύπνο, καθώς ξεκουράζουμε τη σπονδυλική στήλη, τον αυχένα και τα χέρια μας. Η στάση αυτή μοιράζει το σωματικό μας βάρος σε όλο το σώμα και μειώνει τις πιέσεις στην περιοχή της μέσης. Ταυτόχρονα, το κεφάλι, ο λαιμός και η σπονδυλική στήλη βρίσκονται σε απόλυτη ευθεία. Για ακόμα μεγαλύτερη αποφόρτιση της μέσης μας δοκιμάζουμε να τοποθετήσουμε ένα επιπλέον μαξιλάρι και πάνω να ακουμπήσουμε τα γόνατα μας.

Εικόνα 1 – Ύπτια θέση

ΠΛΑΓΙΑ ΘΕΣΗ

Σύμφωνα με την Εικόνα 2 παρακάτω, η πλάγια θέση είναι η θέση που βολεύει τους περισσότερους ανθρώπους να κοιμηθούν, όμως, μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στην σπονδυλική μας στήλη με αποτέλεσμα να πονά η μέση μας. Μπορούμε να βελτιώσουμε αυτή τη θέση βάζοντας ένα μαξιλάρι ανάμεσα στα πόδια μας στο ύψος των γονάτων. Αυτό θα βοηθήσει το ανώτερο σημείο του ποδιού και θα επαναφέρει την φυσική ευθεία της σπονδυλικής μας στήλης με τo ισχίο και την λεκάνη. Για την υγεία των ζωτικών οργάνων, είναι προτιμότερο να επιλέγουμε την αριστερή πλευρά.

Εικόνα 2 – Πλάγια θέση

ΕΜΒΡΥΪΚΗ ΘΕΣΗ

Η εμβρυϊκή θέση ύπνου που βλέπουμε στην Εικόνα 3, που είναι και η πιο δημοφιλής, επιλέγεται περίπου από το 40% των γυναικών καθώς και από τους ανθρώπους που έχουν δισκοκήλη για να ανακουφιστούν από τον πόνο. Όταν ξαπλώνουμε στο πλάι και φέρνουμε τα γόνατα περίπου στο ύψος του στήθους και το πιγούνι προς τα μέσα, μειώνεται η κυρτότητα της μέσης και έτσι ανοίγουν οι αρθρώσεις.

Εικόνα 3 – Εμβρυϊκή θέση

ΠΡΗΝΗ ΘΕΣΗ

Αν κοιμόμαστε σε πρηνή θέση όπως την Εικόνα 4, ασκούμε πίεση στη σπονδυλική μας στήλη με αποτέλεσμα να προκαλείται πόνος στον αυχένα και τη μέση και είναι μια θέση που οι ειδικοί συμβουλεύουν να αποφεύγουμε. Είναι καλύτερο να βάλουμε ένα ψιλό μαξιλάρι στην περιοχή της κοιλιάς ώστε να σηκωθεί ελαφρώς το ισχίο. Αυτή η θέση ύπνου είναι ιδανική εάν υποφέρουμε από δισκοκήλη ή από εκφυλιστική νόσο.

Εικόνα 4 – Πρηνή θέση