Φυσικοθεραπεία
στην Τρίτη Ηλικία

Πρόληψη πτώσεων σε ηλικιωμένους
Συμβουλές για ηλικιωμένους που θέλουν να αποφύγουν τις πτώσεις

Κάθε χρόνο, το ένα τρίτο των ατόμων τρίτης ηλικίας (άνω των 65 ετών) θα πέσει τουλάχιστον μία φορά. Αυτές οι πτώσεις μπορούν να προκαλέσουν μικρούς τραυματισμούς, όπως διαστρέμματα και μώλωπες, αλλά μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε σοβαρότερους τραυματισμούς συμπεριλαμβανομένων των καταγμάτων αλλά μέχρι και του θανάτου. Γνωρίζοντας ποιοι παράγοντες κίνδυνου μπορούν να οδηγήσουν σε προβλήματα ισορροπίας, ο γηραιότερος πληθυσμός μπορεί να βοηθηθεί λαμβάνοντας μέτρα για την αποφυγή της «τρομακτικής πτώσης».

Κατανοώντας τους παράγοντες κινδύνου πτώσεων

Η καλή ισορροπία είναι απαραίτητη όταν είμαστε είτε ακίνητοι είτε “εν κινήσει”. Η ισορροπία και η σταθερότητά μας μπορούν να επηρεαστούν από πολλά συστήματα, όπως:

  • Η όρασή μας – Αυτό μας επιτρέπει να δούμε το περιβάλλον μας
  • Το αιθουσαίο σύστημα μας – Αυτό παρέχει αισθητηριακές πληροφορίες σχετικά με την κίνηση, την ισορροπία και το χωρικό προσανατολισμό
  • Το μυοσκελετικό σύστημα μας – Αυτό μας επιτρέπει την κίνηση και την κινητικότητα μέσω της χρήσης του σκελετικού συστήματος, των αρθρώσεων και των μυών / μαλακών ιστών
  • Το σωματοαισθητικό σύστημα μας – Αυτό παρέχει την αυτογνωσία της θέσης του σώματός μας στο περιβάλλον μας (ιδιοδεκτικότητα – ισσοροπία)

Καθώς μεγαλώνουμε, τα συστήματα αυτά καθίστανται όλο και πιο σημαντικά. Εάν κάποιο από αυτά τα συστήματα υποστεί βλάβη, μπορεί δυνητικά να οδηγήσει σε ζάλη, ίλιγγο, ταλάντευση και ανισορροπία. Παραδείγματα παραγόντων κινδύνου που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο πτώσης περιλαμβάνουν καταστάσεις υγείας όπως εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας, διαβητική νευροπάθεια, εγκεφαλικό επεισόδιο, ασθένεια Alzheimer, άνοια και χαμηλή αρτηριακή πίεση. Αν και τα προβλήματα ισορροπίας μπορούν να προκληθούν από φυσιολογικά αίτια, μπορούν επίσης να μας επηρεάσουν ψυχολογικά και να οδηγήσουν σε συναισθήματα φόβου και απογοήτευσης. Ο φόβος μπορεί να προκαλέσει αποφυγή καθημερινών δραστηριοτήτων ή ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων που κάποτε ήταν ευχάριστες, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε καθιστική ζωή και γενικευμένη αδράνεια. Όταν περιορίζουμε την κίνηση μας, οι μύες μας μπορεί να αποδυναμωθούν και έτσι  τα ήδη υπάρχοντα ζητήματα διογκώνονται.

 

Εξετάζοντας τους περιβαλλοντικούς παράγοντες κινδύνου πτώσεως

Οι εξωτερικοί ή περιβαλλοντικοί παράγοντες μπορούν επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο πτώσης ενός ηλικιωμένου ατόμου. Παραδείγματα αυτού του γεγονότος θα ήταν η παρουσία κορδονιών, χαλιών ή σκαλοπατιών στο σπίτι, ακατάλληλης χρήσης ή μη χρήσης των απαιτούμενων βοηθητικών συσκευών, ακατάλληλων υποδημάτων και το περπάτημα σε ανώμαλες επιφάνειες όπως γρασίδι ή πεζοδρόμια. Ο φωτισμός είναι επίσης ένα άλλο σημαντικό στοιχείο όταν σκεφτόμαστε την ασφάλεια στο σπίτι. Καθώς μεγαλώνουμε, το οπτικό μας σύστημα χάνει την οξύτητα του, καθιστώντας το σωστό φωτισμό πολύ πιο σημαντικό. Βεβαιωθείτε ότι υπάρχει κατάλληλος φωτισμός σε ολόκληρο το σπίτι, εκτός από το γεγονός ότι οι διακόπτες φωτός που είναι εύκολα προσβάσιμοι, μπορούν να μειώσουν αυτόν τον κίνδυνο.

Φυσικοθεραπεία για την Πρόληψη Πτώσεων σε Ηλικιωμένους

Παρά τους προαναφερθέντες παράγοντες, οι πτώσεις σε ηλικιωμένους μπορούν εύκολα να  αποφευχθούν. Οι φυσικοθεραπευτές είναι επιστήμονες ειδικευμένοι στην εμβιομηχανική που μπορούν να συμβάλουν στη βελτίωση της ασφάλειας και της κινητικότητάς σας. Μπορούν να παράσχουν μια διεξοδική αξιολόγηση που εκτιμά το αιθουσαίο σύστημα, την ισορροπία, τη στάση και το βάδισμα, καθώς και την τρέχουσα ευελιξία και δύναμή σας. Η αξιοποίηση αυτών των πληροφοριών τους επιτρέπει να δημιουργούν προγράμματα άσκησης και προγράμματα θεραπείας που στοχεύουν σε συγκεκριμένες περιοχές που χρειάζονται βελτίωση. Έχουν την ικανότητα να παρέχουν ζωτική εκπαίδευση στο γηράσκοντα πληθυσμό μας σχετικά με τρόπους μείωσης τόσο των εσωτερικών όσο και των περιβαλλοντικών παραγόντων κινδύνου, συμβάλλοντας έτσι στη βελτίωση της αυτοπεποίθησης τους αλλά και στη μείωση του φόβου τους από πτώση.