Σχολικές τσάντες και πόνος στη πλάτη

Φυσικοθεραπεία και Αποκατάσταση στο Ηράκλειο | Γάζι |
Οι σχολικές τσάντες είναι υπεύθυνες για τον πόνο στην πλάτη;

Έφτασε πάλι ο Σεπτέμβρης, που σηματοδοτείται από το άνοιγμα των σχολείων. Έφτασε και πάλι εκείνη η εποχή του χρόνου που μαθητές, δάσκαλοι και καθηγητές επιστρέφουν στο σχολείο κι εμείς αναρωτιόμαστε αν οι σχολικές τσάντες επιβαρύνουν, πράγματι, την πλάτη των μαθητών και των εφήβων.

Ποια είναι η αλήθεια, λοιπόν;

Σύμφωνα με τα στοιχεία από πολυάριθμες μελέτες, δεν υπάρχουν πειστικές αποδείξεις για την αύξηση του πόνου στην πλάτη εξαιτίας της χρήσης της σχολικής τσάντας. Υπάρχουν, μόνο ενδείξεις ότι το βάρος συνδέεται με τον πόνο στην πλάτη.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Sports Medicine (BJSM), τα παιδιά και οι έφηβοι που χρησιμοποιούν σακίδια πλάτης δεν διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο εκδήλωσης πόνου στην πλάτη.

Αυτό θέτει υπό αμφισβήτηση τη λαϊκή άποψη, καθώς και εκείνες τις κατευθυντήριες γραμμές που δημοσιεύονται από πολυάριθμους οργανισμούς, οι οποίοι συνιστούν τον καθορισμό ορίων στα βάρη των σακιδίων για παιδιά. Σε παγκόσμιο επίπεδο, δεν σημειώθηκε συμφωνία ως προς το ποιο πρέπει να είναι το όριο. Οι απόψεις διίστανται, με το όριο να είναι μεταξύ 5% και 20% του σωματικού βάρους.

Συμπέρασμα

Τα χαρακτηριστικά ενός σακιδίου δεν προκαλούν πόνο στην πλάτη. Για κάποιον που υποφέρει ήδη από πόνο στην πλάτη, μπορεί να υποστηριχθεί ότι ο πόνος επιδεινώνεται κατά τη μεταφορά μιας βαριάς τσάντας ή της μεταφοράς της στον έναν ώμο, αλλά είναι απίθανο το ίδιο το σακίδιο να αποτελεί την αιτία του αρχικού πόνου.

Οι συγγραφείς της μελέτης αναφέρουν ότι τα ευρήματα των μελετών είναι περιορισμένα. Αυτό συμβαίνει επειδή ο προσδιορισμός των παραγόντων κινδύνου για τον πόνο στην πλάτη δεν ήταν ο πρωταρχικός στόχος αυτών των μελετών, οπότε οι μετρήσεις που χρησιμοποιήθηκαν και ο χρόνος συλλογής δεδομένων ίσως να μην ήταν οι καλύτεροι δυνατοί για τον προσδιορισμό αιτιωδών σχέσεων.

Δεν υπάρχουν μελέτες που να διερευνούν τους αιτιώδεις συνδέσμους μεταξύ της χρήσης του σακιδίου και του πόνου στην πλάτη, καθώς τα σχέδια μελέτης που απαιτούν από τα παιδιά να φέρουν σακίδια συγκεκριμένου βάρους δεν θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν με αξιοπιστία.

Οι μελλοντικές μελέτες που διερευνούν τις αιτίες του πόνου στην πλάτη σε παιδιά και εφήβους πρέπει να εξετάσουν ένα ευρύ φάσμα πιθανών παραγόντων κινδύνου και τρόπου ζωής που μπορεί να συμβάλουν στον πόνο. Για παράδειγμα, η μειωμένη σωματική δραστηριότητα είναι γνωστό ότι σχετίζεται με το μειωμένο ποσοστό υγείας.

Οι γονείς δεν θα πρέπει να ανησυχούν υπερβολικά ότι το βάρος του σακιδίου θα προκαλέσει μελλοντικά προβλήματα στα παιδιά τους. Εάν, ωστόσο, η μεταφορά ενός βαρύ σακιδίου σημαίνει ότι το παιδί αποφεύγει να περπατήσει ή να χρησιμοποιήσει το ποδήλατο για να πάει στο σχολείο ή αποφεύγει και άλλες μορφές περιστασιακής σωματικής άσκησης, αυτό μπορεί να είναι ένας καλός λόγος για να μειωθεί το βάρος του σακιδίου.

Εάν εσείς ή το παιδί σας πάσχετε ήδη πόνο στην πλάτη, ο οποίος επιδεινώνεται με τη μεταφορά της τσάντας σας, είναι σημαντικό να μειώσετε το βάρος της ή να την κρατάτε για μικρότερο χρονικό διάστημα.

Διαφορετικά, εάν ο πόνος στην πλάτη επιμένει, οι φυσικοθεραπευτές του κέντρου μας είναι εκπαιδευμένοι να σας βοηθούν να αντιμετωπίζετε τον πόνο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει συμβουλευτική και εκπαίδευση σχετικά με το πώς να διαχειριστείτε τον πόνο σας και όχι μόνο τη φυσική θεραπεία του τραυματισμού σας. Μην διστάσετε να μας ρωτήσετε περισσότερα την επόμενη φορά που θα μας επισκεφθείτε.